Pia og Kaj Pedersen har gennem 25 år solgt juletræer fra Øster Skovgård. Salget har gennem årene udviklet sig til at være et julemarked, hvor man kan finde alt, hvad der har med jul at gøre. Foto: Henrik Ole Jensen

Ugens visit: »Sølvbryllup« med julerier

Lene Toksvig 

Det er 25 år siden, at julemarkedet Øster Skovgård blev grundlagt, og det har siden udviklet sig år for år for år for år

JULEJUBILÆUM Julenisserne er fundet frem, tusindevis af juletræer er fældet, og julemusikken stryger ud af højtalerne. Øster Skovgård har for længst taget hul på julerierne på Snerlundvej i Snejbjerg, og faktisk er det i år 25 år siden, at ægteparret Pia og Kaj Pedersen tog de første små nisseskridt hen mod den julehandel, som nu hvert år besøges af tusindevis af gæster.

- Jeg synes næsten, vi lige er startet, men det har været 25 rigtig spændende og sjove år - og en gang imellem med lidt mavepine, konstaterer Pia Pedersen.

Mavepinen var dog mest at mærke i de år, hvor Pia og Kaj Pedersen gik rundt om den varme risengrød - og overvejede, om de skulle tage springet og satse fuldt ud på Øster Skovgård, for kunne de mon leve af det? De kom frem til, at de skulle prøve det af, og det er nu ni år siden, at Kaj Pedersen sagde sit job op, og siden har de begge fuldt ud koncentreret sig om Øster Skovgård sammen med de seks helårsansatte.

Penge i dåsen
Det hele begyndte faktisk for 32 år siden, da familien plantede grantræer for at skærme af mod vinden. De voksede sig store og flotte, hvorfor familien Pedersen blev spurgt, om de var til salg som juletræer.

- Så hængte vi en sav op, så folk selv kunne fælde dem, og så var der en dåse, man kunne putte pengene i, siger Kaj Pedersen.

- Men så spurgte folk efter topstjerner og juletræsfødder, og så måtte vi jo se, om vi kunne skaffe det, fortsætter Pia Pedersen.

Det kunne de. Og i dag kan de skaffe meget mere end det - faktisk kan man hos Øster Skovgård finde alt, hvad man har brug for i forbindelse med julen, hvad enten det er lys, julekugler, julekranse, kravlenisser eller juletræer.

- Det er blevet en livsstil, og folk synes da nok også, vi er lidt skøre, griner Kaj Pedersen.

Julehandlen blev for alvor startet op i år 2000. Her købte Pia og Kaj Pedersen deres første nisser af en sælger. Det var en stor beslutning, der her blev taget, for kravet var, at de skulle købe nisser for 14.000 kroner.

- Det var rigtig mange penge, så der gik lige lidt tid, inden vi besluttede os for det. I dag køber vi rask væk for flere hundrede tusinder af kroner, griner Kaj Pedersen.

- De kunne ikke bare stå fremme, da det var så mange penge, så vi havde en af hver stående, og så kunne kunderne skrive på en seddel, hvilken nisse de ville have, og så tog vi dem fra en skuffe, fortæller Pia Pedersen.

Nisserne blev i øvrigt en stor salgssucces gennem flere år, så de banede vejen for alle deres mednisser, som sidenhen har indtaget Øster Skovgård i mange forskellige størrelser og varianter.

Nissestien er et trækplaster
Gennem årene har ægteparret brugt masser af krudt på at udvikle Øster Skovgård. Det førte blandt andet til, at i 2001 opstod idéen om den i dag berømte nissesti, hvor man eksempelvis kan spille nissebowling eller måle sin højde og sammenligne den med kendte nissers højde.

- Nissestien gør, at vi kan trække rigtig mange mennesker herud, siger Kaj Pedersen.

Idéerne til at udvikle Øster Skovgård kommer fra ægteparret selv.

- Vi kan godt lide samspillet - vi synes, det er sjovt at få kreative idéer og få dem udført. Det har givet mange sjove oplevelser, siger Pia Pedersen.

- Vi nyder meget fællesskabet os to imellem. At arbejde sammen og finde ud af det. Vi nyder turene til Tyskland og Holland, når der skal købes varer, for jeg synes jo også, det er vildt hyggeligt at være med - og være en stopklods, griner Kaj Pedersen, der på samme måde tager sin hustru med ind over de beslutninger, der skal tages omkring juletræerne.

Gennem årene har parrets fire børn også været leveringsdygtige i at finde på nyt - og i det hele taget har børnene taget stor del i det at drive Øster Skovgård.

- Hvis de ikke havde været hjælpsomme og tålmodige, så kunne det her ikke have ladet sig gøre. Nogle gange har vi haft dårlig samvittighed over, at vi ikke har lavet de juleting med børnene, som alle andre har gjort, men så har de sagt, at så har vi jo bare lavet noget andet, fortæller Pia Pedersen.

Desuden påpeger parret, at Øster Skovgård heller ikke kunne drives uden hjælp fra de mange ansatte, som i højsæsonen tæller 30 personer.

Ni sæsoner mere
Nu er det så 25 år siden, at familien begyndte at sælge juletræer, som altså blev grundlaget for Øster Skovgård, men faktisk har parret tænkt tanker om fremtiden, og de har allerede lavet en afviklingsplan over Øster Skovgård.

- Vi har lavet en aftale om, at næste år er det sidste år, hvor vi planter træer på eksterne arealer, så vi regner med ni sæsoner mere, siger Kaj Pedersen.

- Jeg vil jo helst sige minimum ni sæsoner, lyder det straks fra Pia Pedersen.

Afviklingsplanen rækker altså et stykke ud i fremtiden, så lige nu koncentrerer ægteparret sig om sæsonen 2018, der er i fuld gang. Og det varer ikke længe, inden den 26. sæson går i gang. Det gør den faktisk 1. januar, hvor Pia og Kaj Pedersen rejser til København for at pakke indkøbte julevarer.

Så det er ingen overdrivelse, hvis man konstaterer, at på Øster Skovgård - der er det jul året rundt.