Henning Jørgensen er modtager af månedens buket, som Herning Bladet uddeler til den eller de, der fortjener et skulderklap. Foto: Lene Toksvig

Et lille blomsterplaster på såret

Lene Toksvig 

Mandag fik cykelhandler Henning Jørgensen overrakt »Månedens buket« ovenpå en oktober med endnu et stort tyveri af cykler - og et uheld, der kostede en brækket ryg

SKULDERKLAP »Endnu en gang har Henning Jørgensen Cykler på Tjelevej i Tjørring haft indbrudstyve på besøg«.

Sådan lød en af de politinoter, som Herning Bladet bragte 24. oktober, og det var bestemt ikke første gang, at Henning Jørgensen Cykler fandt vej til avisspalterne på denne måde. Faktisk har cykelhandleren på Tjelevej været hårdt plaget af indbrud, hvor tyveknægte fem gange på 14 måneder har stjålet cykler for tusindevis af kroner.

Derfor besluttede Herning Bladets redaktion, at »Månedens Buket« i oktober skulle overrækkes til indehaver Henning Jørgensen som et lille plaster på såret oven på de mange indbrud, men det gik ikke helt som planlagt. Alt var ellers sat i scene, så Henning Jørgensen kunne overraskes, men som bekendt kommer et uheld sjældent alene. Et par dage efter indbruddet var Henning Jørgensen kravlet op på en stige, og hvad der så hændte, er uvist, men én ting er sikkert: Stigen væltede, og han faldt halvanden meter ned.

- Jeg ved ikke, om jeg fik overbalance, eller hvad der skete, men jeg faldt lige ned på ryggen. Jeg var helt (tynget ud af luft), men jeg kunne bevæge mine fingre og tæer, husker Henning Jørgensen, der var alene på uheldsstedet - han fik rejst sig og bevæget sig ind på værkstedet.

- Jeg lagde mig på gulvet, for det gjorde så ondt. De andre medarbejdere var efterhånden mødt ind, og de sagde, jeg skulle blive liggende. De kunne nok godt se, jeg prøvede at rejse mig, men de fik ringet efter en ambulance, der kørte mig først til sygehuset i Herning, så til Viborg og så til Skejby, hvor jeg blev opereret.

Det viste sig nemlig, at Henning Jørgensen var kommet slemt til skade. Ryggen var brækket tre steder. Derfor er han lige nu sygemeldt, men han følger naturligvis fortsat med i hverdagen i cykelforretningen, så hver morgen møder han op for at spise morgenmad med de ansatte. Den information havde redaktionen på Herning Bladet opfanget, så mandag kiggede vi forbi for at overrække den buket blomster, der har været øremærket til ham gennem de seneste uger - og som, vi synes, han nu i endnu højere grad fortjener. Samtidig var det naturligvis oplagt at høre, hvordan det går med ham her en måned efter ulykken.

- Jeg har fået besked på, at jeg skal gå så meget som muligt - og så sørge for at hvile mig. Så jeg går herover om morgenen og spiser morgenmad, og så går jeg hjem igen, så ryggen lige kan få lidt ro, og så må jeg begynde med genoptræningen om to måneder, fortæller Henning Jørgensen.

- De har gjort ryggen stiv fra det tredje led til led nummer 18. Det føles lidt som at gå med en plade i ryggen, fortsætter han.

Henning Jørgensen lægger ikke skjul på, at det kan være lidt svært at få tiden til at gå.

- Jeg er vant til at være i gang, og så bum - så kan jeg ingenting, men det er jeg nødt til at acceptere, og det kunne jo være gået værre, siger Henning Jørgensen og fortæller, at han sagtens kunne have hamret hovedet i jorden.

Allerede nu kan han dog fortælle, at ulykken får konsekvenser.

- Jeg kommer aldrig til at bære det, jeg kunne før, da ryggen er gjort stiv, så det er en helt anden måde, jeg skal lære at bevæge mig på, lyder det.

Ulykken kom altså lige midt i irritationen over endnu et indbrud, hvor der forsvandt cykler for tusindevis af kroner, og den er ikke forsvundet.

- Det er frustrerende, men nu håber vi, det er slut. Vi har brugt utrolig mange penge på alarmer og videoovervågning - hvad kan vi gøre mere, lyder det spørgende fra cykelhandleren.

- Det er to minutter, de har til tyveriet. Det kan vi se på overvågningen - det tager ikke længere tid, når først de har banket hul i en rude.

Ved det seneste indbrud nåede politiet frem til cykelforretningen samtidig med Henning Jørgensen - det var blot 10 minutter efter, at alarmen gik, men tyvene var over alle bjerge.

- Politiet kan ikke være her hurtigere, og de er også trætte af det, så nu har jeg fået et direkte nummer til politiet, hvis vi oplever noget unormalt.

Det gjorde personalet faktisk inden det seneste indbrud.

- 14 dage før havde vi fornemmelsen, at der var ved ske noget. Der havde været personer i butikker, hvor vi tænkte, at de vil ikke noget godt, så dem har vi nu fin overvågning af.

Butikken reagerede nemlig på fornemmelsen og fik gennemgået al overvågning. Nye kameraer kom til, mens nogle af de gamle blev skiftet ud med nye og bedre kameraer. Faktisk er hele butikken dækket af kameraer, og teknologien gør nu, at det ikke længere er muligt at dække dem til, hvis man har intentioner om at stjæle uden at blive filmet, for bliver kameraerne dækket til, går alarmen i gang.

- Det er derfor, vi har fine billeder, vi har givet til politiet, men det er svært, for der er temmelig sikkert udlændinge, der står bag, siger Henning Jørgensen.

Han håber naturligvis, at det er sidste gang, tyve lægger vejen forbi hans forretning - og så sørger han for at koncentrere sig om at komme helt ovenpå igen - ikke mindst så han snart kan komme ud at cykle igen.

- Jeg må lige nu sidde på en kondicykel uden belastning. Men så går der lige en time med det, griner Henning Jørgensen.