Brødrene Price elsker mad og kommer nu med gode råd fra egne husholdninger til at undgå julens madspild. foto: tom laursen

Til kamp mod madspild

Brødrene Price er ambassadører for organisationen Stop Spild Af Mad - og blæser lige nu til kamp mod madspild i julen

HERNING Brødrene Price er kendt for mange ting. De to brødre er blandt andet restauratører - med restaurant på Torvet i Herning - men er også tv-værterne bag flere populære madprogrammer - ikke mindst »Spise med Price«.

I mange år har James og Adam Price været kendte ambassadører for Stop Spild Af Mad, Danmarks største organisation mod madspild.

Julen kan betegnes som årets største »madspildshøjtid« og tal fra Landbrug for Fødevarer viser, at i december smider danske husholdninger mad ud for 1,1 milliarder kroner. Derfor går brødrene Price nu til kamp mod julens madspild og løfter sløret for de gode råd, tips og tricks mod julens madspild, som de selv bruger i deres egen familie.

- At forhindre madspild er noget, der ligger os meget på sinde, fortæller brødrene Price i en pressemeddelelse.

- Som to der elsker gode råvarer, og som lægger meget kærlighed i madlavningen, så forekommer det helt meningsløst, at så store mængder af mad i de overpriviligerede, vestlige samfund ender på bunden af skraldespanden til ingen verdens nytte. Er man glad for mad, så er julen jo ikke mindst en af højtiderne, hvor køleskabet og lagrene bugner, og da er det nærmest særlig vigtigt, at vi ikke ender med at smide en tredjedel ud af det, vi har købt bare fordi, vi overvurderer vores egen eller vores gæsters appetit - selv når »lænkehunden har fået dobbelt sul«.

Træt af kalkun?
Brødrene Price har selv en fast familietradition, som også bevirker til at hindre madspildet i julen:

- I vores familie har vi en særlig tradition for at lave farseret julekalkun, og der er lige så faste traditioner for, at måltidet fortsætter dagen efter. Hvorfor der er god grund til at lave rigeligt sovs! Det kolde kalkunkød kan sagtens spises med en lun sovs, og når vi er helt henne på tredjedagen, så kan der laves en fantastisk ragout, hvor det sidste kød kommes i den sidste sauce (som eventuelt kan tilføjes lidt mere fond), sammen med lidt udskårne rodfrugter og løg.

Men meget kan også fryses til senere brug, mener brødrene Price:

- Er man blevet træt af kalkun på dette tidspunkt, så lav retten alligevel og frys den ned. Når du kommer stresset hjem en januar- eller februardag, så er det de færreste, der takker nej til en kalkunragout, der bare skal varmes op og serveres med en kartoffelmos til, lyder det fra det madglade brødrepar.