Opera i kongrescentret: Carmen i råt bandemiljø

OPERA Det går ikke stille for sig i Den Jyske Operas opsætning af »Carmen« onsdag 14. november, når operaen gæster Herning Teater i MCH Herning Kongrescenter.

Tag Carmens temperament og tilsæt jalousi, et nutidigt, råt bandemiljø og både blod, sex, mord og kærlighed - så har man en intens opera med en lidenskabelig kærlighedshistorie og uforglemmelige melodier og inciterende rytmer.

Carmens sanselighed, den kompromisløse frihedsfølelse, det kriminelle, det forbudte. Bizets fantastiske musik med alle de kendte melodier. Et råt og brutalt miljø - et Tarantino-agtigt filmunivers, hvor »Reservoir Dogs« møder »Breaking Bad«.

Carmen, en underskøn kvinde, arbejder på en cigaretfabrik. Da hun ser soldaten Don José, som synes at være den eneste mand, der ikke er interesseret i hende, forsøger hun at forføre ham. Det lykkes hende let, og Don José bliver vildt forelsket i hende. Han opgiver sin forlovede, Micaëla, og følger med Carmen til smuglerlejren, hvor hun bor.

Begyndte i drengekor
Den frie fugl Carmen begynder at kede sig og falder for en anden mand, den berømte toreador Escamillo. Don José bliver drevet til vanvid af sin jalousi og dræber til sidst Carmen uden for tyrefægtningsarenaen i Sevilla, imens tusinder tiljubler den sejrende Escamillo - som i øvrigt synges af »vores egen« Lars Møller, der begyndte sin sangkarriere som drengesopran i Herning Kirkes Drengekor.

Barytonen Lars Møller aflagde musikpædagogisk eksamen fra Det Jyske Musikkonservatorium 2004, hvor han studerede hos Lars Thodberg Bertelsen, professor Peer Birch og Erik Kaltoft. I efteråret 2004 påbegyndte han operauddannelsen på Det Kongelige Teaters Opera-akademi. Her studerer han hos Susanna Eken, Christen Stubbe Teglbjærg og Friedrich Gürtler.

Som oratoriesolist har Lars Møller blandt andet sunget Mozarts Requiem, Faurés Requiem, Bachs Juleoratorium og Johannes Passion, Händels Messias i kirker som Aarhus Domkirke, Aalborg Domkirke, Odense Domkirke, Holmes Kirke. I koncertsammenhæng har Lars Møller optrådt med blandt andet Helsingborgs Symfoniorkester og Sjællands Symfoniorkester.

Lars Møller er en fast del af Liedkompagniet, og han har modtaget Edith Allers mindelegat og Tove Hyldgaard og Tonny Landys Legat februar 2007.