Nyt tilbud til skilsmissebørn er på vej

Headspace Herning er klar med et nyt tilbud til skilsmissebørn, som har brug for et pusterum, hvor de kan snakke med andre unge i samme situation

TILBUD Unge, der har skilte forældre, får nu mulighed for at mødes med andre unge i samme situation, når Headspace Herning åbner for sit nye tilbud om samtalegrupper for skilsmissebørn. Headspace tilbyder både samtalegrupper i deres egne lokaler i Huset No. 7, men organisationen rykker også ud på kommunens skoler.

- Vi kan mærke, at der er et behov for tilbuddet. Skolerne kan se, at der er en problematik omkring skilsmissebørn, men de har ikke ressourcerne til at imødekomme eleverne. Derfor vil vi på Headspace rykke ud på skolerne, siger Susanne Mathiesen, der er centerchef på Headspace Herning.

Der opstår nye følelser og problematikker for unge, når deres forældre bliver skilt. Det kan de unge have brug for at vende med nogle, hvor de tør åbne op for de ting, som de går rundt og tumler med, forklarer Susanne Mathiesen. Derfor har Headspace valgt at give sig i kast med det nye initiativ, som til at begynde med vil være et projekt, der løber indtil udgangen af 2019.

- Det skal være de unges frirum, hvor de kan sige de ting, som de ikke får sagt andre steder. Til møderne kommer de unge med ét fælles udgangspunkt – nemlig at de har skilte forældre. De behøver derfor ikke at forklare hele deres situation fra start. De har helt automatisk en forståelse for hinandens situation, siger Susanne Mathiesen.

Mange kan føle sig meget alene med følelserne, når deres forældre bliver skilt. Det skal tilbuddet gerne være med til at afhjælpe.

- Det er en stor befrielse, at man finder ud af, at man ikke er den eneste, der står i den situation. At træde ind i et rum, hvor man oplever andre i samme situation, fjerner følelsen af at være alene, siger hun.

På de unges præmisser
Tilbuddet skal ligesom Headspaces mange andre tilbud til børn og unge foregå på de unges præmisser. Det betyder, at det er de unge, som deltager i samtalegrupperne, der får lov til at bestemme hvilke temaer, møderne skal omhandle – det kan være alt mellem savnet, det praktiske eller vreden, når ens forældre bliver skilt.

- Hvis de unge ikke kan komme på et tema, eller hvis de er for generte til at komme med ét, så er vi her til at hjælpe mødet i gang med et tema, som vi finder relevant, siger hun.

Tilbuddet henvender sig – ligesom Headspaces andre tilbud – til unge på 6.-10. årgang. Samtalegrupperne forløber over 12 uger, hvor de unge mødes seks gange. Hvert møde varer cirka to timer, og der vil være mellem seks og otte unge til hvert møde.

- Det er et tilbud, som vi gerne vil give, fordi vi mener, at det hænger godt sammen med alt det andet, som Headspace tilbyder. Ligesom vores andre tilbud, er tilbuddet gratis, og deltagerne er anonyme. Ligeledes foregår det på de unges præmisser, og man kan tale om stort og småt, siger Susanne Mathiesen.

I dialog med flere skoler
Samtalergrupperne på skoler har det seneste år kørt som et pilotprojekt hos Headspace Billund, og det er på baggrund af gode erfaringer derfra, at Headspace Danmark har valgt at rykke tilbuddet ud til flere byer – herunder Herning.

Tilbuddet på skolerne forventes påbegyndt inden jul, mens tilbuddet om samtalegrupper for skilsmissebørn i Headspaces lokaler i Nørregade 7 kan påbegyndes allerede fra i morgen, hvis organisationen mærker behovet hos en håndfuld unge, som har lyst til at tale med andre unge om deres situation.

- Vi vil meget gerne rykke ud til de skoler, som ikke ligger lige i nærheden, fordi de netop kan have nogle unge, som gerne vil snakke med os, men som måske har svært ved at komme ind til Headspace i Herning, siger hun og håber, at skoler, som ser et behov for samtalegrupper for skilsmissebørn, vil henvende sig til Headspace Herning.