Biblioteket knækker koden

Sammen med DR sætter Herning Bibliotekerne og 63 andre af landets biblioteker lige nu fokus på kodning

VIDENSKAB Ligesom alfabetet er nøglen til at læse og skrive, er kodning nøglen til at forstå og deltage i vores digitale samtid.

I kampagnen »Viden skaber os - kodning« sender 64 biblioteker - blandt andet biblioteket i Herning - folk ind i det kodeunivers, som ligger under huden på dagligdagens devices og hverdagens digitale processer. Det fortæller det lokale bibliotek i en pressemeddelelse.

Kampagnen gik i luften i uge 39 - og frem til uge 42 står den på alt lige fra robotter, vilde eksperimenter og selvlærende algoritmer. Temaet har samlet set til formål at rive alle fordommene ned som handler om, at kodning er kompliceret, teknisk og uforståeligt for almindelige mennesker.

- På bibliotekerne ser vi det som vores opgave at klæde dig på til at blive en kritisk forbruger og tage ejerskab i forhold til den teknologiske udvikling af vores samfund, siger Tina Bang Jakobsen fra Aalborg Bibliotekerne, der er ansvarlig for Bibliotekernes Temasamarbejde.

På Biblioteket i Herning kan man komme og opleve spændende foredrag, hvor man bliver klogere på gaming - hvad er det for et univers, børnene er en del af? Og kan man virkelig blive afhængig af computerspil?

Der vil også være Fortnite-turnering, ligesom det vil være muligt at lave sin egen historie ud fra fortællingen »Den store stygge ulv« - og den skal efterfølgende kodes med ozobotterne, så det bliver en levende fortælling. Der arrangeres en turnering i ræs med robotter, koncert med Herning Korforening, og så vil der være sneak peak på gamer-verdenen ved Danmarks mest kendte e-sports-kommentator Andreas »Jern« Thomsen, som også er en ivrig spiller og streamer. Han giver et indblik i verden fyldt med kills, skins, lysende RAM og store stjerner.

De mindste kan deltage i leg med larver (kodning) eller lave sit helt eget perlearmbånd med kodning. I bibliotekets Makerspace kan man lave et personligt print til sin T-shirt og prøve at bruge en lasercutter til spillebrikker, smykkede-sign eller noget helt tredje.

Programoversigten for alle aktiviteter findes på bibliotekets hjemmeside.