Vietnamesisk til danskerne

Lene Toksvig 

Xích Lô serverer autentisk vietnamesisk mad, som dog er tilpasset danskernes lidt sarte smagsløg. Og så har restauranten i øvrigt taget hensyn til vores lange fingre ...

RESTAURANT Det er godt halvandet år siden, at søskendeparret An og Michael Nguyen åbnede den vietnamesiske restaurant Xích Lô på Østergade i Herning - han som indehaver og hun som daglig leder. Det var deres ønske at tilbyde herningenserne mad, som den smager, når man rejser en tur til Vietnam.

- Vi vil gerne lave rigtig vietnamesisk mad - vores holdning er, at vi skal lave maden, som den laves derhjemme, fortæller An Nguyen.

Da menukortet i sin tid blev lavet, blev der dog taget hensyn til, at vi danskere har nogle lidt andre smagsløg end vietnameserne.

- Vi tænkte i lette retter, som var nemme at spise, og som lidt ligner det, I danskere spiser til hverdag som svinekød og rejer - vi lavede retter, som det var nemt for jer at vænne sig til, fortæller An Nguyen, der dog har lavet lidt justeringer undervejs.

- I Vietnam spiser vi meget koriander - det er i næsten alle retter, men folk her i Danmark kan ikke lide det, så vi har fjernet det igen fra de fleste retter. Det er stadig i vores baguette og i sommerrullerne, for det skal det være, fastslår An Nguyen, der i stedet bruger eksempelvis frisk basilikum, som blandt andet passer fint til den traditionelle vietnamesiske suppe Pho.

Vil man som gæst gerne have koriander i sin ret, kan det naturligvis lade sig gøre. Man skal blot sige til, opfordrer An Nguyen.

Stærkere og stærkere
Der er også andre ingredienser, som har fået lidt finjusteringer - som fiskesaucen, der er blevet fortyndet, da den var for salt for vi danskere, men justeringerne går også den anden vej.

- I starten lavede vi chilisauce i stedet for at bruge frisk chili, men nu kan vi mærke, at folk lidt bedre kan spise stærk mad, siger An Nguyen.

Hun har i øvrigt stor forståelse for, at danskerne har svært ved nogle af traditionerne fra det vietnamesiske køkken.

- Jeg har boet her i Danmark i mange år, men jeg har stadig ikke vænnet mig til at spise eksempelvis blodpølse, griner den daglige leder, som kom til Danmark i 1989.

Ellers har menukortet ikke ændret sig væsentligt siden åbningen - et punkt, der dog er kommet fast på kortet, er vegetarretter, da Xich Lô har mærket en stigende efterspørgsel.

- Det er der mange, der spiser, så det kan vi også lave, og vi har efterhånden fået fire vegetarretter på menukortet. Der er for eksempel mange, der har spurgt, om vi har en vegetar-rulle, og det har vi nu, fortæller An Nguyen, der hermed har fået lidt ekstra opgaver i forhold til indkøb af råvarer.

- Det er lidt svært at skaffe varerne, så vores tofu hentes i Esbjerg, for det er min mor, der laver den. Vi køber ikke noget, der er færdiglavet - vi laver det hele fra bunden af, så jeg er nødt til at køre til Esbjerg, når vi mangler det.

Langfingerede danskere
Når man spiser vietnamesisk, får man et par spisepinde i hånden, og det kan nogle af gæsterne godt rynke lidt på næsen af.

- Vi siger til folk, at de skal prøve det - især til suppen skal man prøve at bruge spisepind og ske. Nogen synes, det er spændende og lærer det efterhånden, fortæller An Nguyen.

Hun kunne aldrig finde på at grine, hvis restaurantens gæster er lidt kluntede i det med pindene, for igen husker hun tilbage på den gang, hun kom til Danmark:

- Jeg kunne slet ikke finde ud af at bruge kniv og gaffel, griner hun.

I øvrigt har Xich Lô skiftet ud i forhold til spisepindene. Tidligere brugte restauranten engangspinde, men de er skiftet ud med pinde, der kan bruges igen og igen.

- Vi vil gerne tænke på miljøet, men det er også, fordi de er for små og korte, så det er sværere for danskerne. I har lange fingre, og så er det svært at håndtere engangspinde, der er korte - dem, vi har nu, er tykkere og dermed nemmere at bruge, forklarer An Nguyen.

Hun mærker en stigende aktivitet i restauranten, da flere og flere får øjnene op for Xích Lô, så nu er hun begyndt at tænke i nye baner i forhold til at introducere det vietnamesiske køkken til danskerne.

- Jeg drømmer om en streetfood-vogn. Jeg kan lide at komme ud og lave mad til folk - og jeg synes, det er så hyggeligt med pølsevogne, og sådan vil jeg også gerne komme ud til folk - det kan være til markeder, eller hvis der sker noget i byen. Det er et af mine ønsker - det har jeg fortalt til min bror, griner An Nguyen, inden hun skal tilbage til køkkenet og forberede nudelretter, suppe, gryderetter og forårsruller til dagens gæster i restauranten.