Weekend med strømperne på

Tekstilmuseet inviterer lørdag og søndag til arrangementer om sokker

MUSEUMSFOREDRAG I den forgangne weekend åbnede Tekstilmuseet sin nye udstilling »Sok It Up«. Åbningen følges nu op af hele to arrangementer med sokkerne i centrum.

Det første arrangement finder sted på lørdag, hvor konservator og ph.d. ved Nationalmuseet Maj Ringgaard gæster Tekstilmuseet med et foredrag om de strikkede strømpers historie.

Under de senere års gravearbejde til nye bygninger og til Metroen i København er der gjort mange fund i affaldslag fra 1600-1700-tallet herunder en mængde strømpestykker. Fortællingen om strømpernes historie tager udgangspunkt i netop disse fund.

Der fortælles om, hvordan moden ændrede sig på Chr. 4’s tid, så strikkede strømper pludselig blev en meget vigtig del af mændenes modedragt. De importerede strømper kunne være meget kostbare. En lokal produktion igangsattes, og der blev blandt andet undervist i strikning i Børnehuset. I nogle egne, som for eksempel på den jyske hede, i Halland og på Færøerne, var strikning hovedindtægtskilden.

Strømpernes facon og udsmykning var med til at sætte fokus på velformede ben. Mange af disse modetræk fra 1600-tallet kan genfindes i almuens strømper helt op til begyndelsen af 1900-tallet. Mens modestrømpen ændrede både facon og materialer.

Designertal
Søndag eftermiddag kan man så møde tekstildesigner Sky Lucy Young, som vil fortælle om udstillingen »Sok It Up«, hvor hun udforsker sokken som tekstilt designobjekt og kunsthåndværk.

Hun fortæller om udgangspunktet i Tekstilmuseets samlinger og maskiner, og hvordan hun har arbejdet med at kombinere det designmæssige, det kreative og det kunstneriske.

Sky Lucy Young vil vise rundt i udstillingen og fortælle om sin designproces fra inspirationsfase til færdigt produkt, og som en del af arrangementet vil hun også demonstrere, hvordan hun har arbejdet med rammetryk i dele af sin strømpekollektion.

Udstillingen »Sok It Up« kan i øvrigt ses frem til januar.