Harder og kompagni tabte: Playoff-plads reddet via brændt straffespark i overtiden

Jørn Just Kristensen 

Anfører Pernille Harder og resten af det danske landshold tabte til Sverige og missede den direkte kvalifikation til VM i Frankrig. Men tjekkisk hjælp sikrede en playoff-plads

FODBOLD Der går varme tanker fra det danske kvindelandshold til Tjekkiet her til aften.

For de danske VM-drømme lever nemlig kun videre, fordi Tjekkiet klarede 1-1 på udebane mod Island. I overtiden misbrugte Island et straffespark, og havde islændingene scoret, så var Danmark endt som sorteper i toerregnskabet. Nu flaksede resultaterne sig akkurat således, at danskerne holder sig blandt de fire bedste toere i VM-kvalifikationen og er klar til playoff-kampe om én plads ved VM i Frankrig næste år.

Danmark stod ellers med en gylden chance for at spille sig direkte til VM på egen bane. En sejr hjemme mod Sverige ville sikre den første danske VM-deltagelse siden 2007.

Men de danske spillere havde svært ved at få spillet til at flyde mod de svenske OL-sølvvindere fra 2016, og det kneb især med at skabe ret mange målchancer.

Ét minut inde i anden halvleg fik de danske VM-chancer et ordentligt nakkedrag. En skarp svensk omstilling endte med, at Sofia Jakobsson suste forbi den danske venstreback, Rikke Sevecke, og udplacerede Stina Lykke i det danske mål til 1-0.

Danskerne forsøgte at etablere et pres mod det svenske mål med støtte fra hele 8182 tilskuere i Viborg. Men det lykkedes aldrig at passere svenskernes rutinerede sidste skanse, Hedvig Lindahl, der til dagligt vogter målet for Chelsea.

Svenskerne var set over hele kampen en anelse farligere og endte altså også med en sejr på 1-0 og tog puljesejren og VM-billetten.

- Sverige står godt på banen gennem hele kampen, og vi skaber ikke de helt store chancer, erkendte Pernille Harder til DR1 efter kampen.

Men landsholdsanføreren fra Tulstrup ved Ikast glæder sig trods alt over, at VM-chancen stadig lever.

- Vi er ikke ude. Vi er videre til playoff-kampene. Jeg tror også godt på, at vi kan komme igennem dem, men lige nu virker det som en lang vej, sagde Pernille Harder kort efter slutfløjt på Energi Viborg Arena.

Fire europæiske hold skal nu kæmpe om én sidste plads ved VM. De fire hold er Belgien, Schweiz, de regerende europamestre fra Holland og viceeuropamestrene fra Danmark.

Playoff-semifinalerne spilles 1.-9. oktober. Playoff-finalerne spilles 5.-13. november.