Aktiv Højskolen klar med efterårsprogram

Mathilde Bach callesen 

Det er et alsidigt program, som Aktiv Højskolen har klar til efteråret. Første foredrag er tirsdag 11. september

FOREDRAG Der er blandt andet musik, kunst og Nordkorea på programmet, når Aktiv Højskolen byder indenfor til arrangementer 10 tirsdage i efteråret.

- Vi leder altid efter emner, der giver stof til eftertanke. Der sker så meget i verden hele tiden, derfor er det godt at have et alsidigt program, siger Ragnhild Ibsen, der står i spidsen for at tilrettelægge programmet.

Teolog, præst og fortæller Peter Værum er den første, der går på »scenen« i Aktiv Højskolens efterårsprogram, som begynder tirsdag 11. september. Han vil fortælle om humor og alvor ved Himmerigets port. Tirsdagen efter kan man opleve den unge filosof Kresten Lundsgaard-Leth, som vil fortælle om håb belyst ud fra flere niveuer. Han brænder for Søren Kierkegaard, som han sidste år skrev en Ph.d. om.

Musik og mod
Der er også plads til musikalske indslag. For første gang får Aktiv Højskolen besøg af Ensemble Midtvest. Tirsdag 25. september vender Ensemble Midtvest musikken på vrangen, når de kigger Schulhoffs Concertino for fløjte, brasch og kontrabas efter i sømmene. I løbet af aftenen giver de selvfølgelig musikeksempler.

- Det er godt at have noget lokalt med på programmet. De vil både fortælle og spille musik for os, siger Ragnhild Ibsen.

Den første tirsdag i oktober kommer Else Mathiassen, der har turneret i ind- og udland med danse- og teaterforestillinger. Hun vil lave en forestilling om de kvinder, der har præget Grundtvigs tanker, idéer og digtning. Forestillingen former sig som en fortælling med blandt andet fællessang og musik.

Højskoleforstander på Skærgården i Herning Vibeke Lundbo gæster Aktiv Højskolen tirsdag 9. oktober, hvor hun vil fortælle om mod - om hvordan det kræver mod at handle og forandre livet.

Politik og højskolesang
Tirsdag 23. oktober omhandler foredraget om Nordkorea. Det er professor Peter Viggo Jakobsen fra Forsvarsakademiet og Syddansk Universitet, der vil sætte konflikten i perspektiv.

- Han har været her flere gange. Det er godt at vende blikket ud mod den globale verden, og så er han ikke bange for at sige sin mening, siger Ragnhild Ibsen.

Ugen efter vil foredraget også række ud over Danmarks grænser. Her vil journalist og forfatter David Trash fortælle om »Verden under Trump«.

Efter to tirsdage med globalt perspektiv, er det tid til fællessang fra højskolessangbogen. Den første tirsdag i november kommer Allan Ploug Sørensen, der er forhenværende sognepræst.

- Han tager udgangspunkt i fortællinger, og så synger vi fællessang med sange fra højskolessangbogen, siger Ragnhild Ibsen.

Åndsfrihed og koncert
Morten Fester Thaysen, sognepræst i Varde, fortæller tirsdag 13. november om åndsfriheden, der er friheden til at tænke, tro og tale.

Som afslutning på efterårsprogrammet kommer sanger Martin Guldberg sammen med organist og pianist Rasmus Grønborg. Det bliver en eftermiddag med en kombination af koncert og fortællinger.

- Vi har besøg af dem hvert år til at fornøje og glæde os, siger Ragnhild Ibsen.

Foredragene foregår som sædvanligt på Aktiv Centret på Brorsonsvej, og de finder sted tirsdag eftermiddag.