Ugens visit: Syrer med mod på frisørlivet

Lene Toksvig 

Tre år efter, at han kom til Danmark, har syriske Ahmad Mustafa åbnet sin egen frisørsalon

FRISØR Der bydes straks på en kop kaffe, da avisens udsendte træder ind ad døren hos frisørsalonen Gold Fingers Salon, som netop er åbnet på Silkeborgvej i Herning. Det er indehaver Ahmad Mustafa, der tager imod, og det lyser ud af ham, hvor glad han er for sin nye salon. Det forstår man godt, for det har krævet en stor indsats for ham at nå dertil, hvor han er i dag, hvor han kan byde kunder indenfor.

Ahmad Mustafa er fra Syrien. Her blev han oplært som frisør af sin storebror, og efter et par år under hans vinger, fik Ahmad Mustafa mod på at åbne sin egen salon - Gold Fingers Salon. På grund af borgerkrigen i Syrien blev han nødt til at flygte.

- Jeg havde min egen salon, men jeg ville ikke blive i krigen, så jeg rejste. Jeg havde tænkt, jeg skulle til Danmark, da min storebror bor her, og så havde jeg hørt, at i Danmark har man et godt liv - at man er glad for livet, fortæller Ahmad Mustafa.

Det var en svær rejse, som gik gennem syv lande, og hvor der blev tilbagelagt adskillige kilometer til fods, inden han nåede frem til Danmark. Det er nu tre år siden. At det så er Herning, der blev hans nye by, var ikke en del af planen.

- Jeg ville gerne til Nyborg eller Esbjerg, da jeg har familie der, men myndighederne sagde, jeg skulle bo her i Herning. Det var lidt svært for mig, for jeg kendte ingen, men nu skal jeg ikke flytte - jeg har lært mange at kende, og jeg er glad for Herning, fastslår den 25-årige frisør, der hurtigt har tillært sig dansk.

- Jeg har arbejdet hårdt på at lære at tale dansk. Jeg taler dansk med mine venner, så vi kan hjælpe hinanden. Når man er ude i praktik eller taler med vennerne - så hjælper det til med at lære dansk, og hvis man har lyst til at lære det, så lærer man det, siger Ahmad Mustafa, der har været i frisørpraktik hos Poul M og hos Hair Cut, ligesom han har været tilknyttet Lær Dansk gennem et par år.

Moms og skat
I sin tid i Danmark har han hele tiden gået med drømmen om endnu en gang at åbne sin egen frisørsalon, så han har sparet penge op, ligesom han har holdt øje med mulige lokationer. Et egnet lokale fandt han på Silkeborgvej, og det er nu blevet til en ny udgave af Gold Fingers Salon.

- Jeg har indrettet den sammen med to af mine venner, så den er, som den skal være, siger Ahmad Mustafa, mens han stolt kigger rundt i lokalet, der har fået en kæmpe makeover, så det fremstår flot og moderne.

At han her - tre år efter sin ankomst til Danmark - nu står som selvstændig, er han taknemmelig for, men han har undervejs mødt udfordringer.

- Det har været lidt svært. Der er meget, man skal have styr på med moms og skat - det er er jeg ikke vokset op med, så jeg skal lære det hele, men Erhvervsrådet har hjulpet mig, og så har jeg fået hjælp af en revisor, så jeg kunne lære om kasseapparater og netbank, fortæller Ahmad Mustafa.

Forskel på hårvæksten
Nu er han så klar til at tage imod kunder i sin nye salon, som holder åbent ni timer om dagen - fem dage om ugen.

- Jeg kan klippe alle - børn, kvinder og mænd. Og hvis man kommer med et billede af en frisure, man har set, så kan jeg klippe efter det, fortæller Ahmad Mustafa, der i øvrigt fortæller, at der er stor forskel på håret i Syrien kontra Danmark.

- I Syrien har man kraftigt og tykt hår - her har man mere blødt hår, fortæller han.

At han er vant til at arbejde med kraftig hårvækst betyder, at han har tillært sig evnen at brænde hår af - det benyttede han ofte i Syrien, og han har nu planer om at praktisere det i sin nye salon.

- Nogen tager det med voks, men når man brænder det, lukker man for hårrødderne, og så vokser det ikke så hurtigt, fortæller Ahmad Mustafa om metoden, der gerne bruges mod hår i eksempelvis ansigtet.

Han har indrettet salonen med tre stole, og han håber, de snart fyldes ud med masser af kunder, for han drømmer også om en dag at kunne ansætte folk.

- Men det har været en stille start, men jeg skal lige i gang, fastslår byens nye frisør.