Fra forfærdeligt til fint for FC Midtjylland i Malmö

Kenneth Kristiansen 

Et rystet FC Midtjylland-hold var nede med 0-2, men et stærkt comeback efter pausen sikrede uafgjort 2-2 i Europa League-playoff

FODBOLD FC Midtjylland var nede i sækken, godt og grundigt på vej ud af Europa.

Hjemmeholdet Malmö FF førte 2-0 ved pausen i den første af to playoffkampe om en plads i Europa Leagues gruppespil.

Men to midtjyske scoringer efter pausen ændrede det hele - FCM har uafgjort 2-2 med til returkampen på MCH Arena om en uge.

Rystede danske mestre
Selvom de svenske medier op til kampen har fokuseret massivt på FC Midtjyllands evner på standardsituationer, var det hjemmeholdet Malmö, der slog til på nøjagtigt den konto i første halvleg.

De lyseblå scorede efter to hjørnespark. Efter bare 12 minutter smækkede danske Anders Christiansen bolden tæt ind under mål, hvor Marcus Antonsson fik forlænget bolden til veteranen Markus Rosenberg ved fjerneste stolpe. Den 35-årige, tidligere Werder Bremen-stjerne bankede resolut bolden ind bag Jesper Hansen i FCM-målet.

Godt midtvejs i halvlegen var den gal igen. »AC« sendte denne gang sit hjørnespark tilbage til Andreas Vindheim, der slog bolden indover. Rasmus Bengtsson headede på overliggeren, og Marcus Antonsson fulgte op. 2-0 til Malmö, og FCM’s danske mestre var rystede som sjældent set.

Halvlegen ud var der flere gigantiske chancer til et sprudlende Malmö-hold, mens FCM slet ikke fik tingene til at hænge sammen. Bortset fra halvlegens første fem minutter, hvor FCM tog initiativet, var der faktisk klasseforskel mellem det svenske og danske mesterhold.

Erik Sviatchenko, der har været skadet med en forstuvet ankel i tre uger og blev testet op til kampen, blev ikke klar. Det gav pladsen i forsvaret til Alexander Scholz, der fik sin FCM-debut så sent som i søndags i 1-1-udekampen mod OB.

Tremandsforsvaret, som spillede i Malmö, er med andre ord ikke spillet sammen, og det så bestemt heller ikke ud til, at der var styr på tingene ved hjemmeholdets to scoringer før pausen.

Wikheim huggede til
Men mål kan som bekendt ændre en fodboldkamp totalt. FCM så i begyndelsen af anden halvleg præcis lige så sløje ud som før pausen, men efter en times spil endte bolden pludselig hos Gustav Wikheim udenfor feltet. Nordmanden fyrede resolut af, og det flade spark fra omtrent 20 meter snød den tidligere FCM-keeper, Johan Dahlin, i Malmös mål. Skidt af den svenske målmand, men godt for FCM, der nu pludselig igen var helt med i kampen om samlet avancement til gruppespillet.

Scoringen fik FCM langt bedre med i kampen, og minsandten, om ikke alt blev vendt på hovedet på Swedbank Stadion med et kvarter igen, da det blev 2-2 på et fornemt FCM-angreb.

Gustav Wikheim, der vågnede op efter pausen, trak ind i banen og fandt Marc Dal Hende, der fyrede af. Johan Dahlin kunne kun blokere, og lige foran svenskerens mål sled indskiftede Ayo Okosun sig forrest og bankede udligningen ind.

Og vupti - en miserabel indsats i den første time var vendt til et glimrende udgangspunkt for FC Midtjylland før returkampen på MCH Arena om en uge.