Herning-modebrand lancerer bæredygtige butikker

KnowledgeCotton Apparel har lavet et shop-in-shop koncept, hvor alle materialer kan genbruges

BæREDYGTIGHED Det danske modebrand KnowledgeCotton Apparel, som har hovedkontor i Herning, har lanceret et nyt shop-in-shop koncept, hvor al inventar er genanvendeligt.

Konceptet blev lanceret i forbindelse med den internationale modeuge i København, og kan i første omgang opleves i stormagasinerne Magasin og Illums i København, samt i stormagasiner som LaFayette i Paris, Åhlens i Stockholm og Stockmann i Helsinki.

- Vi ønsker at gøre en forskel og bidrage til at gøre modeindustrien mere miljøvenlig ved hele tiden at sætte nye mål for vores indsats for bæredygtighed. Et naturligt led i det arbejde er et nyt shop-design, som reflekterer vores csr-politik og -holdninger til at sætte et grønt »footprint«, siger administrerende direktør i KnowledgeCotton Apparel, Mads Mørup, i en pressemeddelelse.

Moden skifter
KnowledgeCotton Apparel blev stiftet i 1969 af Jørgen Mørup, og fra begyndelsen var der fokus på økologisk bomuld, og i 2008 blev skridtet taget fuldt ud ved at satse på rene, økologiske materialer i en kollektion.

Alle produkter får en CSR-godkendelse, og kan materialerne ikke leve op til standarderne, må det erstattes af andre.

Samme tilgang har Herning-firmaet nu også til butikkerne.

- Shops skifter hurtigt i modebranchen, og derfor har vi ønsket at sikre os, at alle elementer og materialer kan genanvendes, siger CSR-ansvarlig Mette Mørup fra KnowledgeCotton Apparel.

Det er planen, at shop-in-shop-konceptet på længere sigt skal bredes ud til flere markeder og kontinenter.

Økologisk maling
I shop-konceptet, som er designet af Aarhus-firmaet Markant Design, bliver leverandørerne ligeledes afkrævet certifikater for oprindelse og produktion, og når butiksinventaret kasseres bliver det returneret og genanvendt.

- Vi har eksempelvis valgt at bygge podierne genanvendeligt stål og i FSC-certificeret træ i stedet for det gængse materiale laminat, da dette ikke er genanvendeligt, siger Stig Mortensen, design manager og administrerende direktør i Markant Design.

Skiltene fremstilles af genanvendeligt glas i stedet for plast eller akryl, gulvtæpperne er fremstillet af gamle fiskenet hos Egetæpper, og der er brugt økologisk maling på væggene.

En udfordring står stadig tilbage. Trods research og flere test er det endnu ikke lykkedes at finde en holdbar økologisk maling til podierne.

- Vi forventer at komme i mål med en holdbar økologisk maling til podierne i løbet af 2018, da vi er godt undervejs, siger Stig Mortensen.

Alle inventardele produceres i Danmark, hvilket bidrager positivt på transporten.