Stormen Johanne aflyser tog fra Herning – og bliver selv aflyst

Stormvejret er degraderet til stiv kuling

HERNING Vejrmenuen har længe stået på sol og tørke, men det ser anderledes ud nu, hvor DMI meddelte, at en storm - som blev døbt Johanne - ville ramme Danmark fra syd og vest.

Men stormen Johanne fes ud til en stiv kuling. Det fortæller vagthavende meteorolog ved Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) Trine Pedersen tidligt fredag morgen.

- Det blev ikke til nogen storm, konstaterer hun.

- Vi forventer dog stadig, at det bliver meget blæsende i dag (fredag, red.). På vestkysten kan de forvente en hård vind med vindstød af stormstyrke. Det samme gælder inde i Lillebælt, siger Trine Pedersen.

Uvejret ramte i nat Vadehavet med meget blæsende hård vind til hård kuling og vindstød op til stormstyrke, oplyser Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).

Det kraftige vindfelt bredte sig op langs Vestkysten. DMI spåede vindstød af orkanstyrke - altså på 33-35 meter i sekundet, og derfor risikerer tagsten af blæse ned, og træer kan vælte, lød advarslen.

Ingen tog mod Struer og Skjern
Af sikkerhedsmæssige grunde blev en række tog i det jyske aflyst, oplyste Banedanmark. DSB oplyser, at man ikke indsætter togbusser på de berørte strækninger.

Her i området er der ingen tog mellem Struer og Herning og mellem Skjern og Herning frem til klokken 11.00.

Johanne byder også på en omgang regn, og der kan komme kraftige regn- og tordenbyger, som bevæger sig op over landet fra syd. De kan være så kraftige, at der kan komme skybrud.

Risikoen for skybrud er størst i den sydlige del af landet. De ventes at være overstået midt på natten.

Hele landet vil kunne blive ramt af uvejret, men os midtjyder slipper formentlig billigst, da vinden løjer af over land.

- De slipper ikke for blæsevejret, men de vil kun få vindstød op til kulingstyrke på 13-20 meter i sekundet, siger Mette Wagner.

Midt- og Vestjyllands og Syd- og Sønderjyllands Politi advarer på Twitter også om de voldsomme vindstød:

- Det kan være farligt, hvis vinden får fat i havemøbler, trampoliner og redskaber. Pak så meget som muligt væk og fastgør resten solidt til jorden, skriver Midt- og Vestjyllands Politi.

Her er et overblik over, hvordan togdriften bliver berørt:
* Vejle–Struer: Ingen tog mellem Struer og Herning fra fredag morgen til klokken 11.00.

* Skanderborg–Skjern: Ingen tog mellem Herning og Skjern fra fredag morgen til klokken 11.00. Normal køreplan mellem Herning og Aarhus H.

* Esbjerg–Struer: Ingen tog fra fredag morgen og frem til klokken 11.00.

* Struer–Thisted: Ingen tog fra fredag morgen og frem til klokken 11.00.

* Langå–Struer: Ingen tog mellem Viborg og Struer fra fredag morgen og til klokken 11.00. Der kører et tog i timen mellem Viborg og Aarhus H.

* Esbjerg–Tønder: Der er timedrift på strækningen fra fredag morgen.

* Aalborg–Frederikshavn: Der er timedrift fredag morgen frem til klokken 08.00, herefter indstilles trafikken til klokken 17.00.

Kilde: Banedanmark

/ritzau/