Seksdobling af naturbrande i Herning

Kim Stoltenberg Hansen 

Herning har normalt syv naturbrande i løbet af maj, juni og juli - i år har der været 41. Også vild vækst i Ikast-Brande Kommune

HERNING Det kommer nok ikke som noget chok, at brandfolkene har haft travlt i denne sommer. Brandbilerne har drønet ud til markbrande, mejetærskere i flammer og skovbunde, hvor en vildfaren cigaret har sat fut i det tørre underlag.

Nu har beredskabsstyrelsen fået analyseret brandene i maj, juni og juli, og de tørre tal fortæller, at det har været helt galt. Sommeren 2018 har budt på et rekordhøjt antal naturbrande, lyder det fra beredskabsstyrelsen i en pressemeddelelse.

I årene 2013-2017 var der i gennemsnit 592 naturbrande i løbet af de tre måneder. I år har maj, juni og juli sammenlagt budt på 2091 brande - altså 3,5 så mange som normalt. Beredskabsstyrelsens foreløbige analyse indikerer, at knap en tredjedel af årets naturbrande på landsplan er opstået i forbindelse med landbrugsarbejde.

Travlhed i Herning
I Herning har det været endnu mere udtalt med antallet af brande i år. Normalt rykker Brand & Redning Midtvest ud til syv naturbrande i løbet af maj, juni og juli. I år var man af sted 41 gange.

I Ikast-Brande Kommune var det næsten lige så udtalt. Her er normalen fire, og man måtte i år slukke 14 naturbrande.

- Det er meget tørt og en situation, vi ikke har set før. Så det er voldsomt. Jeg har været over 30 år i Beredskabsstyrelsen og har aldrig set noget lignende. Vegetationen er simpelthen blevet så tør, at der kun skal en meget lille gnist til at antænde en brand. Normalt ser man ikke en cigaret tænde en brand i græs, men det gør vi nu, siger forebyggelsesekspert hos Beredskabsstyrelsen Mads Dalgaard.

Fire gode råd
Han slår fast, at brandfolkenes travle tid er ikke overstået. Også i august må de ofte af sted. Derfor har beredskabsstyrelsen fire gode råd, da naturen stadig knastør:

- Overhold det lokale afbrændingsforbud

- Smid ikke tændstikker, cigaretter eller lignende i naturen

- Undlad at parkere bilen i højt græs - katalysatoren kan antænde græsset

- Hjælp med at udbrede budskabet