Et flyvende arrangement

Mathilde Bach callesen 

Flere børn har i denne uge været pilot for en dag, da Midtjysk Flyveklub i samarbejde med Herning Idrætsråd igen har afholdt sommer-arrangementet »Pilot for en dag«

OPLEVELSE Selvom arrangementet »Pilot for en dag« er i fuld gang, da Herning Bladet mandag formiddag kigger forbi Herning Flyveplads, er der ingen fly i luften. Derimod er fem af de i alt 22 tilmeldte børn dog i færd med gennemgå et fly sammen med et par af piloterne fra flyveklubben. Samtidig har et hold på fem sat sig på skolebænken indenfor. Ruten, som de senere skal ud på, skal nemlig planlægges til punkt og prikke, og desuden skal børnene lære om det fonetiske alfabet, som blandt andre piloter bruger til at kommunikere over radioen.

- Vi holder arrangementet for at udbrede kendskabet til flyvning. Det er også for at vise børnene, hvordan det er at være pilot, og desuden lærer vi dem om sikkerheden i forbindelse med flyvning, siger Morten Drachmann, der er næstformand i Midtjysk Flyveklub.

Til trods for at flere af børnene, der er i alderen fra 10 til 16 år, er ivrige efter at komme op at flyve, holder de nogenlunde koncentrationen, mens de planlægger, beregner og tegner flyveruten ind på kortet.

Måske en kommende pilot
16-årige Simon Johansen er hoppet ind i en af flyvemaskinerne, efter han sammen med sine fire holdkammerater og to erfarne piloter fra klubben har sikret, at motoren fungerer, som den skal, og om der er nok olie på maskinen til den flyvetur, der langsomt nærmer sig.

- Jeg skal snart i gang med at lede efter en uddannelse, så jeg ville lige se, om pilot kunne være noget for mig. Indtil videre er det meget spændende, siger Simon Johansen, der glæder sig meget til at komme op og flyve.

En af Simon Johansens holdkammerater er 15-årige Casper Førrisdahl, som er med for andet år i træk.

- Det er sjovt at være med, og man lærer nogle ting, som man ikke vidste før. Man får lov til at se flyene, og man ser, hvordan de fungerer, siger han.

Da både Simon Johansen og Casper Førrisdahl får lov til at sætte sig ind i flyet for at se nærmere på funktionerne, kan man ikke undgå at lægge mærke til begejstringen hos dem.

- Jeg kunne godt tænke mig at være co-pilot, siger Simon Johansen, inden han sætter sig tilrette på et af de to forreste sæder i flyet sammen med piloten Niels Villadsen.

Klar, parat, flyv
Mens Niels Villadsen, som senere skal flyve med et af dagens hold, fortæller og forklarer om de mange knapper og skærme på instrumentbordet, spørger drengene nysgerrigt ind til det hele.

Simon Johansen, der går med overvejelserne om at blive pilot, finder papiret med det fonetiske alfabet frem fra lommen, da Niels Villadsen begynder at fortælle om radioen, og hvordan den fungerer. For hvis man vil være pilot, skal det fonetiske alfabet altså sidde på rygraden, når der skal kommunikeres over radioen.

Fra flyet kan drengene holde øje med tårnet, hvor et andet hold er i gang med at lære om flyvepladsen, og de kan se ind til de hold, som er ved at være i mål med ruteplanlægningen.

Da Herning Bladet forlader Flyvepladsen denne formiddag, er det snart frokosttid – og på den anden side af frokost venter det, som de fleste af børnene har set frem til, siden de meldte sig til arrangementet – nemlig flyveturen, som blandt andet går over Fuglsang Sø.

I dag, onsdag, er der igen »Pilot for en dag«, hvor et nyt hold børn får lov til at snuse til, hvad det vil sige at være pilot.