Byvandring fra bondeland til moderne instustriområde i Birk

AKTIVITET Torsdag 9. august klokken 18.30 afholder Museum Midtjylland temabyvandring om Birks forvandling fra bondeland til moderne industriområde, skriver museet i en pressemeddelelse. I løbet af 1960’erne forvandledes Birk fra landbrugsområde til et industriområde præget af tekstil- og beklædningsindustri. Tilbage i 1800-tallet tjente bønderne penge på både landbrug og på tekstil og beklædning. Og det kom også til at spille en central rolle i det nyanlagte industriområde. Industriområdet blev planlagt af nogle af landets fremmeste arkitekter og er den dag i dag et sted, som byplanlæggere valfarter til. Beklædningsindustrien er med tiden flyttet ud, og gennem de seneste 30 år har området endnu en gang gennemgået en forvandling.

På rundtur i Birk
Birk er i dag blevet en uddannelsesby, som unge mennesker fra hele landet søger til. Uddannelserne udspringer dog stadig af tekstil og beklædning, der løber som en rød tråd på tværs af både landbrug, industri og uddannelse i Birk.

Turen tager sin begyndelse ved den gamle højskole. Herefter bevæger vandringen sig over mod Aage Damgaards runde fabrik, hvor man skal høre historien om Angli, Carl-Henning Pedersens betagende frise i gården samt Teko (det nuværende VIA). Fra den anden side af Silkeborgvej fortæller guiderne historien om Hammer Tæpper, der var den første fabrik i det forvandlede Birk. Turen slutter med en spændende rundvisning på elastik- og båndvæveriet Elas.