Månedens buket: Han dykker ned i sin slægts historie

Mathilde Bach callesen 

Månedens buket, som Herning Bladet uddeler, går i denne måned til en mand, der hjælper mange mennesker med at blive klogere på deres slægtshistorie

PASSION En lille bunke papir ligger på bordet. Øverst i bunken fanger to gamle billeder ens øje. Længere nede i bunken kan man finde en række papirer herunder fødselsattester og en anmodning om tildeling af hæderstegn fra 1800-tallet.

- Hvert stykke papir i bunken rummer en historie, siger 77-årige Preben Isager Troelsen, der på sit visitkort kalder sig slægtsforsker og forfatter.

Det er netop på grund af hans arbejde inden for slægtsforskning, at Herning Bladet besøger herningenseren denne formiddag for at tildele ham månedens buket. Preben Isager Troelsen nøjes nemlig ikke med at forske i sin egen slægtshistorie, han hjælper også andre med at blive klogere på deres familie-historie og finde frem til deres forfædre.

Han underviser i slægtsforskning på Koloritten i Herning, hvilket han har gjort i de seneste 12 år. Om en måned begynder endnu en sæson med slægtsforskning, hvor han skal have fem hold fordelt over tre dage om ugen.

- Det er en glæde for mig at kunne hjælpe andre med slægtsforskning. Dem, jeg underviser, er ikke bare brugere eller elever. De bliver gode venner for mig, siger Preben Isager Troelsen, der begyndte at interessere dig for slægtsforskning for 20 år siden.

Dengang faldt han over sin farfars fødselsattest blandt nogle gamle papirer, og derefter dykkede han langt ned i hele sin historie, hvilket har ført ham vidt omkring i hele landet.

Tilbage til Gorm den Gamle
Om sommeren er der pause fra slægtsforskningen på Koloritten. Men Preben Isager Troelsen holder ikke ferie fra sin store interesse.

- Lige nu sidder jeg og roder med slægtshistorie for en gammel ven, siger han.

Preben Isager Troelsen fortæller, han har skrevet 100 slægtsbøger for andre. Hver bog er omkring 50 sider. Ofte er han nødt til at fortælle folk, at han »kun« vil gå ti generationer tilbage for dem i deres slægtshistorie, så det på den måde ikke tager så lang tid, at andre ikke kan få glæden af et stykke slægtsforskning.

Bogen med historien om den 77-årige slægtsforskers egen familie er dog en del længere, og den strækker sig helt tilbage til Gorm den Gamle.

- Da min søn fyldte 50 år, vidste jeg ikke, hvad jeg skulle give ham i gave. Så blev jeg nødt til at skrive en bog med hans slægtshistorie til ham, siger Preben Isager Troelsen og viser stolt den 180 siders lange bog frem.

En glæde at kunne hjælpe
Han slynger årstal, navne og steder ud, der hver især får ham til at fortælle en historie om fødehjemmet på Sjælland, om farens gård eller om oldefarens medvirken i krigen i 1864.

- Man får utrolig meget viden, når man dykker ned i slægtsforskning. Og så skal man være god til at huske, siger Preben Isager Troelsen.

Det er ikke kun sin egen historie, han husker så godt, at han fortæller levende omkring den. Han kan også huske de mange slægtshistorier fra de brugere på Koloritten, som han har hjulpet med at dygtiggøre sig til at dykke ned i deres familiers fortid.

- Jeg vil ikke have noget for at hjælpe andre. Glæden ved at hjælpe er faktisk nok for mig.