Nyt samarbejde skal hjælpe gravide med at få styr på tankerne

Fødeafdelingen vil i samarbejde med Folkekirkens Familiestøtte lave samtalegrupper for gravide

SAMARBEJDE Omvæltningerne og bekymringerne står ofte i kø, når man er gravid - især hvis det er første gang. Men mange gravide har ikke nogen at vende tankerne med og mangler et sted med plads og tid til at snakke.

Derfor vil Hospitalsenheden Vests fødeafdeling i samarbejde med Folkekirkens Familiestøtte i Herning tilbyde gruppesamtaler for gravide fra oktober.

- Jeg oplever, at mange gravide er bekymrede for, om graviditeten går godt, og om barnet har det godt. Men mange oplever berøringsangst i omgangskredsen, så det er ikke noget, man tager op over middagsbordet, siger projektets tovholder, Lene Frølund Rasmussen, i en pressemeddelelse.

Hun vil bruge sine 18 års jordemodererfaringer i sit nye arbejde på Center for Folkekirkens Familiestøtte.

- Som jordemødre har vi ofte ikke så meget tid med den enkelte gravide. Så kan vi nemt blive meget sundhedsfaglige og objektive, hvis en kvinde er bekymret uden synlig grund. Derfor er der brug for disse samtalegrupper, for her er der tid og rum til at vedkende sig følelserne, siger hun.

Ikke en konkurrent
Fødeafdelingen skal primært formidle den første kontakt gennem flyers og plakater, men kan også vælge at prikke lidt ekstra til gravide, der kunne have gavn af en samtale.

- Jeg ser ofte kvinder, der har brug for at få drøftet de svære ting og for at have nogen, der vil lytte. Det er ikke en konkurrent til os jordemødre, men et supplement til det, vi gør, siger Ann Fogsgaard, der er chefjordemoder på Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling ved Hospitalsenheden Vest.

Reflektionsrum
Selvom det er folkekirken, der tilbyder gravidsamtalerne, er der ikke noget religiøst over samtalerne, fortæller Lene Frølund Rasmussen.

- Vi er ikke ude at prædike for nogen. Vi har bare et ønske om at være der for nogen, der har brug for os, siger tovholderen:

- Det er tænkt som et reflektionsrum, hvor det er tilladt at snakke om både glæder og forventninger - og at være bekymret og tage fat på smerten.