Ugens Visit: – To almindelige softice med chokoladedrys

Mathilde Bach callesen 

Ugens Visit besøger i denne uge Frellsen Chokolade i Bredgade, som har travlt med at lange softice og gammeldags isvafler over disken i sommervarmen

LæKKERIER - Jeg vil gerne have en grøn is med chokolade på, lyder det fra en lille pige, der netop lige kan få øje på det store udvalg af krymmel.

Så snart ekspedienten har fået fremtryllet isen, står en ny kunde klar til at bestille søde fristelser i sommervarmen. For køen hos Frellsen Chokolade er denne sommerdag, da Ugens Visit lægger vejen forbi, omtrent ligeså lang som listen over søde sager, man kan finde i butikken.

- Så snart den første solskinsdag melder sin ankomst, står folk i kø for at købe en is, siger Kaja Dybjerg, der er butiksleder i Frellsen Chokolade i Herning.

Hun husker tydeligt, hvordan vejret har været i de forskellige sommeruger – i hvert fald hvis hun slår op i oversigten over salget af is. I uge 25 brugte butikken 61 liter softice, mens de ugen efter tømte 279 liter softice i bægere og vafler. Selvom det svinger hvor mange is, ekspedienterne langer over disken – så er Kaja Dybjerg ikke i tvivl om, at det har været en henrivende sommer med is-salget.

- Vi har cirka solgt dobbelt så meget is i år, hvis man sammenligner med samme tidspunkt sidste år, siger butikslederen, som fortæller, at en del af forklaringen selvfølgelig er det gode sommervejr, men også verdensmesterskaberne i ishockey gjorde sit ved salget af is.

En god stemning
Bagenden af køen har efterhånden bevæget sig udenfor. Så snart en kunde har forladt butikken med et bæger is med hjemmepisket guf-top og syltetøj på, stiller to nye sig i kø. Mange af kunderne slår sig ned uden for butikken på den forholdsvis nyanlagte terrasse, hvor de kan glæde deres søde tand med den nyindkøbte is, som skal spises, før de knap 30 grader får tag i den.

- Det er dejligt, at vi har fået siddepladserne ude foran vores forretning. Jeg tror på, at der kommer flere ned i vores ende af gågaden. Og så kan folk sidde derude og nyde vejret og måske en is, siger Kaja Dybjerg.

Til trods for at køen ingen ende får inden for det næste stykke tid, kan alle kunderne regne med en god betjening af de tre kvinder bag disken.

- Vi har aldrig besværlige kunder. Vi bestemmer selv, hvordan stemningen skal være, synes jeg. Hvis man selv siger noget kærligt til at begynde med, så har man ligesom skabt den gode stemning, siger Kaja Dybjerg, der fortæller, at det særligt er brownie- og skildpadde-is, der hitter i år.

En æbledrøm, tak
To kvinder forlader butikken med et af årets store hits i hånden – en Ice Cream Frappé med to kugler is, softice, mælk, flødeskum og topping. Mens et barn bestiller en af årets store nyheder - en æbledrøm - bestående af softice, nøddedrys, æble-topping og guf.

- Jeg kan næsten ikke huske udvalget i vores chokolade-afdeling. Det er ikke lige chokolade, folk køber mest af, når vejret er så godt. Men så snart vejret bliver lidt køligere, så er det særligt flødeboller og gaveæsker, som vi sælger meget af, siger butikslederen.

Heldigvis er det nu blevet muligt at få et køligt stykke af et af Frellsen Chokolades populære chokolader. Premier Is, hvor butikken får leveret is fra, har nemlig produceret en is-variant med orangetunger.

Hvis man tror, at denne solskinssommer er den travleste tid på året for Frellsen Chokolade, så må man tro om igen. Både i påsken og julen må personalet løbe hurtigere, fordi begge højtider løber over en kortere periode. I enkelte perioder i løbet af året får personalet lige lov til at puste ud blandt de søde sager som chokolade kugler med lakridssmag, karameller og orangetunger.

- I januar er der stille. Her er folk på slankekur, og ellers skal de spise rester fra hele julen. Så der kan vi godt mærke, at der ikke sker så meget herinde, fortæller Kaja Dybjerg.

Men lige nu er der ikke tid til at puste ud. Vejret kalder på en is – og køen er kun blevet længere denne eftermiddag, i takt med at graderne er blevet varmere.