Midtjysk jobpatrulje: Unge finder selv afløsere ved sygdom

Virksomheder i Herning og Ikast-Brande får i disse dage besøg af Jobpatruljen, som ønsker bedre forhold for ungarbejdere

ARBEJDSFORHOLD Sommerens jobpatrulje i det midt- og vestjyske er i fuld gang, og som vanligt omfatter det besøg hos virksomheder med unge fritidsjobbere på lønningslisten.

I Herning og Ikast-Brande-området fortsætter besøgene frem til og med på mandag, og de første meldinger er blandt andet, at rigtigt mange unge fritidsjobbere selv finder afløsere, hvis de er syge. Det er derfor gjort til et af fokusområderne i år.

- Vi ved fra tidligere patruljer, at mange unge ikke kender reglerne og tror, at de selv skal finde afløsere, når de er syge, og så kan de miste retten til løn under sygdom, siger Marianne Køpke, formand for HK MidtVest, i en pressemeddelelse.

- Derfor har Jobpatruljen i det midt- og vestjyske det som et særligt fokuspunkt i år, og vi kan fortælle, at omkring hver femte fritidsjobber, Jobpatruljen har mødt på de tre første dages rundtur, har svaret ja til, at de selv skal finde afløsere ved sygdom. Så det er fortsat et problem, uddyber hun.

Nogle føler sig utrygge
Det er 3F og HK, der sammen med en række andre fagforeninger står bag Jobpatruljen, der har til formål at sikre unge mellem 13 og 18 år en ordentlig start på arbejdsmarkedet. På de tre første dages rundtur i området har Jobpatruljen, der består af unge frivillige, været på 624 besøg og talt med 127 unge fritidsjobbere.

Henrik Kristensen, der er faglig sekretær i 3F Holstebro og koordinator af Jobpatruljen i det midt- og vestjyske, fortæller, at Jobpatruljen på sin rundtur også har mødt unge, der oplever at måtte stå alene, selv om unge fritidsjobbere under 18 år som hovedregel skal være under tilsyn af en person, der er fyldt 18 år, og som har den nødvendige indsigt i arbejdet.

- Vi kan se, at der er omkring syv procent af de unge, vi har snakket med, der har givet udtryk for, at de er utrygge ved deres arbejde. Det er tankevækkende mange, siger han og fortsætter:

- Cirka 27 procent af de unge fritidsjobbere, vi har talt med, fortæller i øvrigt, at de ikke har snakket med forældre, venner, skolen eller andre om deres rettigheder på jobbet. Det er mange, og jeg vil godt opfordre forældrene til at komme lidt mere på banen og spørge ind til de unges fritidsjob, siger han.

Jobpatruljen fortsætter i uge 29 sin rundtur i det midt- og vestjyske. Med sig har de unge frivillige en guide, som de deler ud til de unge, hvor regler og rettigheder på arbejdsmarkedet er beskrevet.