Ugens Visit: Mellemøstlig handelsstemning hos Bazar Herning

Mikkel Korsgaard Christensen 

Ugens Visit går i denne uge en tur ned ad Silkeborgvej - mod en stemning fra varmere himmelstrøg - nemlig Bazar Herning

MARKED Ved indgangen til Bazar Herning på Nytorv er det eneste, der høres, en ældre Toyota Corolla i tomgang blandet med lyden fra en let brise. Fem skridt længere fremme åbnes skydedørene til basaren op. Pludselig er det som at befinde sig på et torv i Marrakech i Marokko - blot lidt mindre hektisk. Duften af koriander, hvidløg og et eller andet sødt, som er svær at finde ud af, hvor kommer fra, dominerer aromaen i den travle indendørs markedsplads.

- Mon det er fra vores muffins med tre lag creme, lyder det fra 43-årige Saleh Alsalhi, som efterfølgende byder velkommen og peger over mod en bagerafdeling fyldt med kager fra hovedsageligt Tyrkiet.

Ugens Visit går i denne uge til Bazar Herning, som for et par måneder siden fik ny indehaver i Saleh Alsalhi.

- Den tidligere indehaver kunne ikke mere. Han var træt. Jeg driver i forvejen en basar i Esbjerg, som mine sønner bestyrer, så jeg tænkte, at det var oplagt at overtage her i Herning, fortæller han med et smil.

En bred kundekreds
Saleh Alsalhi fortæller, at han har fået en fin start i Herning. Basaren sælger importerede varer fra Tyrkiet og fra en række mellemøstlige lande, mens frugt og grønt hentes på et stort grøntsagstorv i Hamborg. Under Herning Bladets visit er der pænt velbesøgt - men ifølge indehaveren er det lørdag formiddag, der er mest gang i den.

- Lørdag er her rigtig torvestemning med mange handlende. Vi har naturligvis mange udenlandske kunder, men vi ser også flere og flere indfødte danskere, der synes, at vores varer er spændende. Mange synes, at det er sjovt, at man kan købe de varer her, som de selv har købt, når de har været på ferie i Tyrkiet, forklarer han.

Köfte, kebab og noget med lam
Basaren er delt op i forskellige afdelinger. Ved siden af grøntsagsafdelingen ses en blanding af diverse kødvarer. Dåser med bosnisk suppe og tyrkisk suppe er placeret overfor den stærke kyllingesalami. Kebab er der naturligvis rigeligt af, og igen blander de mange dufte fra alverdens krydderier sig med hinanden.

- Kom med over og se slagterafdelingen, som er helt ny, lyder det fra Saleh Alsalhi, som viser over til køledisken, hvor det meste af bondegården er repræsenteret.

Kalve-tykkam og köfte, hvor sidstnævnte er det tyrkiske ord for frikadelle eller kødbolle ses først for, men lam er ifølge indehaveren også en efterspurgt delikatesse.

- Vi har lamme-ribben, vi har lammekølle. Vi har masser af lam, siger han engageret.

Ugens Visit lakker mod enden. Saleh Alsalhi hilser på gensyn og viser venligt mod udgangen. Et på gensyn til den mellemøstlige stemning - forbi det tyrkiske kagebord samt en hylde med paratha-fladbrød - og ud i juli-solen på Nytorv.