16 ud af 17 butikker i Herning solgte alkohol til 15-årig testkøber

Alkohol & Samfund kalder det deprimerende, at lovgivningen ikke bliver overholdt

HERNING 16 ud af 17 butikker i Herning solgte alkohol til en 15-årig. Og i Horsens var det kun tre butikker ud af 16, der overholdt loven og bad om ID, da to 15-årige piger ville købe alkohol. Det skriver DR P4 Midt & Vest.

- Jeg synes, det er rigtig deprimerende, siger Erik Linde, der er souschef i interesseorganisationen Alkohol & Samfund, som stod bag testkøbene i Herning og Horsens.

Undersøgelsen skulle vise, hvorvidt butikkerne efterlever lovkravet om, at de skal spørge om ID, hvis en ung under 16 år vil købe alkohol. Hvilket altså kun ganske få af de besøgte butikker og tankstationer gjorde.

- Vi har en lovgivning, som skal beskytte børn og unge mod alkoholproblemer. Når lovgivningen ikke bliver efterlevet, nytter den selvfølgelig heller ikke, siger Erik Linde til DR P4 Midt & Vest.

I Herning var det den 15-årige Nikoline Rosenkilde, som var hyret som anonym testkøber. Hun besøgte blandt andet to Fakta-butikker. I den ene blev hun bedt om ID. I den anden kunne hun uden problemer købe en Somersby med en procent på 4,5.

- Ekspedienten sagde ikke noget. Det er ikke særlig godt, at de ikke spørger, siger Nikoline Rosenkilde.

Fakta er en del af Coop-detailkæden, hvor Jens Juul er informationsdirektør. Han mener, at det handler om, at medarbejderne ikke er vant til at spørge efter ID.

- Vi har ikke haft denne ID-kultur i mange år i Danmark, hvor det er naturligt at spørge efter ID, når man køber alkohol eller tobak. Men den er vi i fuld gang med at lave om og har over de seneste 12 måneder intensiveret vores indsats, siger Jens Juul til DR P4 Midt & Vest.

I 67 procent af de 240 butikskontroller, som Alkohol & Samfund har foretaget i 2017 og i år, solgte butikkerne alkohol til unge under aldersgrænserne.