300 års kunsthistorie på 15 kvadratmeter

Mikkel Korsgaard Christensen 

I Bethaniagade hos antikforretningen, Cheri Nouveau, findes antikviteter og historier, der er op mod 300 år gamle

ANTIK Det er en kølig junimorgen på Bethaniagade under Herning Bladets visit hos antikvitetsforretningen Cheri Nouveau. Ved indgangen foran det store udstillingsvindue ses en gammel kartoffelkurv med halvmodne radiser. De bliver ikke modne foreløbig, får vi at vide. De er nemlig kunstige.

- Så holder de længere, som indehaveren af Cheri Nouveau, Mette-Marie Jensen, slår fast med et stort smil. De kunstige udstillingsradiser er ikke de eneste, der holder længe på adressen. Her er således antikviteter, der strækker sig tilbage til 1700-tallet og oplysningstiden.

- Velkommen indenfor, lyder det venligt fra Mette-Marie Jensen, som overtog forretningen i 2014 fra ægteparret Kjær Hansen, der har drevet butik i karréen siden 1948. Kjær Hansen havde oprindelig købmandsgård på adressen, og tidligere var det en margarinefabrik.

Butikken er tætpakket af antikviteter uden at virke overfyldt. Historiens vingesus kommer til udtryk i hver en afkrog, og antikviteterne er nøje udvalgt.

- Jeg rejser meget rundt for at finde de rigtige varer. Jeg har altid været interesseret i kunsthistorie, kultur, æstetik og kunst, forklarer Mette-Marie Jensen. Hendes mange rejser går blandt andet til Frankrig, men butikken har også en del danske antikviteter.

Nichepræget og for enhver smag
Cheri Nouveau har ifølge indehaveren et udvalg af de »bedre« antikviteter, men stadig for enhver smag. Her er både malerier, keramik, glas og 300-år gamle tallerkner, men også nyere genstande som eksempelvis violette pindsvinekander - glaskander med pigge - fra Bøhmen ved Prag.

- Der er faktisk mange kvinder i Herning, som er interesserede i dem, griner Mette Marie-Jensen og supplerer sig selv:

- Dog har jeg altid fundet gamle ting med historie fascinerende. Samtidig er det eksempelvis også pænt i nutidens meget strømlinede køkkener, forklarer Mette-Marie Jensen. Hun nævner, at hun har en trofast kundekreds af handlende, og at flere herningensere også deler hendes begejstring for kunsthistorie og æstetik.

Midt i butikken står en gyldenfarvet Bergère-stol i fransk flet fra 1900-tallet, og i »køkken-afdelingen« ses et victoriansk te-skrin i nøddetræ.

- Te-skrinet er et godt eksempel på historien og dens perspektiver. Te var engang så værdifuldt, at man gemte det væk i et specialdesignet skrin, forklarer Mette-Marie Jensen, mens hun låser skrinet op og trækker en indbygget, finslebet og nøddebrun kasse ud.

- Jeg går ind for det cirkulære. Et engelsk ordsprog lyder: One mans trash - another mans treasure. Den tanke får flere og flere i dag, men min hovedinteresse bag forretningen kommer som sagt fra æstetikken og historien, forklarer Mette-Marie Jensen, som tidligere har læst kunsthistorie og arbejdet i 25 år som stewardesse.

- Som stewardesse kom jeg rundt i mange afkroge i verden, hvor tiden mellem flyvningerne blev brugt på museer og udstillinger. Det har helt sikkert givet meget inspiration, fortæller hun.

Hjem til skønne Herning
Mette-Marie Jensen er født og opvokset i Herning. Hun er datter af arkitekt Søren Jensen og gift med Henrik Nielsen, der er direktør for Bruunsgaard Stilads & Materieludlejning.

- Henrik ville bo i Herning, så mens jeg var stewardesse, pendlede jeg, forklarer hun. I 2008 satte en kræftsygdom imidlertid en stopper for karrieren i luften, og det var begyndelsen til, at Mette-Marie Jensens livslange hobby nu også er hendes arbejde. Slipsenåle fra Letland i halv-ædelsten, tallerkner - klinket sammen og sammensat af stifter - står på portugisiske fliseborde blandt flere hundrede års kunsthistorie, som nu er samlet på 15 kvadratmeter midt i Herning.