Den værste tørke i 10 år – og masser af tør varme i vente

Små regnbyger søndag kommer til at lindre tørken en smule, men varmen fortsætter, siger DMI

DET varme vejr har stadig fat i Herning og omegn. Fredag lyder meldingen, at Danmark er blevet ramt af den værste tørke i 10 år.

Det oplyser Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).

På landsplan er tørkeindekset fredag oppe på 9, mens det røde 10-tal popper op forskellige steder lokalt - dog ikke i Herning.

10 er det højeste tal på skalaen. Det betyder, at der slet ikke er mere vand tilbage i det såkaldte jordvandsmagasin, som planterne trækker fugt fra.

De mange soltimer og tørken har konsekvenser flere steder, fortæller Dan Nilsvall, der er vagtchef hos DMI.

- Vi har afbrændingsforbud rundt omkring i hele landet. Der er også kommuner, der har indført vandingsforbud. Tørken har også givet problemer for landbruget og afgrøderne på markerne, siger han - og det afbrændingsforbud i både Herning Kommune.

Det tyder dog på, at de varme solstråler bliver skiftet ud med mindre byger for en stund i løbet af weekenden, påpeger Nilsvall.

Lørdag forventes enkelte lokale regnbyger i Jylland - særligt i den vestlige del. Herning-området ser dog ud til at holde tørt lørdag.

- Søndag ser det ud til, at der kommer regn i hele landet. Situationen bliver lindret en smule. Men i den kommende uge fortsætter denne her tørre vejrtype, og desværre er der ikke nogen regn i sigte, siger vagtchefen - og det billede passer igen fint på vores område. Her forventer meteorologerne regn mellem klokken 9 og 15 søndag, mens det bliver knastørt de næste 6-7 dage herefter igen.

/ritzau/