Dobbelt jubilæum hos Røde Kors

Lene Toksvig 

Fredag fejrer Røde Kors Herning hele to jubilæer - 25 år med genbrugstøj og 20 år med udlejningstøj

GENBRUG Der bliver fest i genbrugsbutikken på H.P. Hansens Vej, når Røde Kors Herning på fredag inviterer til jubilæum. Det skal nemlig fejres, at genbrugsbutikken nu har eksisteret i 25 år, mens Røde Kors udlejningsbutikken i Tjørring fylder 20 år.

- Alle er meget velkommen til at komme forbi. Der er vin, kaffe på kanden og hjemmebagt brød, fortæller Gerda Højgaard.

I februar trådte hun tilbage som formand for Røde Kors Herning efter 36 år på posten, så hun har været med hele vejen fra genbrugsbutikkens grundlæggelse og frem til i dag, hvor hun hver torsdag er frivillig i butikken.

Butikken åbnede i juni 1993 på Fyrrevej i Herning samtidig med, at Danmarks første Røde Kors Genbrugscenter åbnede på samme adresse. Genbrugscentret er senere flyttet til Horsens, men genbrugsbutikken lever altså i bedste velgående i Herning - nu med placering på H.P. Hansens Vej.

I genbrugsbutikken er hele 46 frivillige tilknyttet, hvoraf fire har været med i samtlige 25 år.

- Det er nogle rigtig dygtige og trofaste damer, vi har i butikken, roser Gerda Højgaard, der også fremhæver det eneste mandlige medlem blandt de frivillige, der arbejder i selve butikken, Bent Lindskov Pedersen.

- Bent ved alt - han er et åbent leksion, og så er han vores bydreng, fortæller hun med et smil.

Genbrugstøj er en lang proces
Det er en længere proces, når der skal findes tøj til en genbrugsforretning. Det hele begynder, når folk smider aflagt tøj i de containere, der er opstillet rundt omkring. Tre mand kører rundt og tømmer dem for derefter at transportere tøjet til butikken.

- Vi har også folk, der kommer og afleverer tøj i butikken. Det er som regel meget fint tøj i en god stand, der kommer ind over disken, fortæller Gerda Højgaard.

I butikkens baglokale er de frivillige inddelt i forskellige teams. Først og fremmest udvælges det tøj, der kan bruges i butikken. Hvis det ikke er tilfældet, sorteres det efter, om det skal sendes til genbrugscentralen, om det skal bruges til nødhjælp, eller måske er tøjet i en så dårlig stand, at det sælges til optrevling.

Det gemte tøj vaskes, stryges, bøjles og prissættes, inden det er klar til at blive en del af udvalget i butikken - alt arbejdet klares af de frivillige.

- Tøjet er gennem mange hænder, inden det kommer ind i butikken, konstaterer Gerda Højgaard, der dog tilføjer, at de frivillige altså også har tid til at hygge sig med hinanden - og drikke kaffe. Det kan Ruth Lauridsen skrive under på. Hun har været en del af det frivillige team i 12 år, hvilket hun er meget glad for.

- Jeg ved slet ikke, hvor tiden er blevet af. Men jeg er heldig at være sammen med nogen, jeg godt kan lide at være sammen med, siger Ruth Lauridsen, som tager sig af børnetøjsafdelingen.

Det store spørgsmål er så, om de frivillige selv lader sig friste til at købe tøjet. Svaret er et stort, rungende JA.

- I starten kunne jeg ikke stå for alle tørklæderne - alle de fine farver, griner Elin Højmose, der har været tilknyttet butikken i to år, hvor hun betjener kunderne.

Udlejningsbutikken, der ligeledes fejres fredag, tog Gudde og nu afdøde Erling Moeslund initiativet til. Butikken var og er den eneste af sin slags hos Røde Kors. Gudde Moeslund er fortsat aktivitetsleder i en alder af 91 år.

- Finder vi noget særligt i butikken, tager vi det fra, men der er også mange lejere, der kommer og forærer tøj til os, siger Gerda Højgaard om udlejningsbutikken, hvor man kan finde stort set alt: Kasketter, sko, smykker, uniformer, tyroler-tøj, bryllupskjoler og kjoler til temafester.

- Vi har tøj helt tilbage fra 1926 - her er rigtig meget, konstaterer Gerda Højgaard og kigger ud i lokalet, hvor der er samlet over 4000 udlejningsemner.

- Det eneste, vi ikke har, er politiuniformer. Det må vi ikke. En gang imellem får vi en politiskjorte ind til genbrug, men den afleverer vi på politistationen, siger Gerda Højgaard.

Lidt af udvalget kan man opleve til jubilæusmfejringen på fredag, da nogle af de frivillige iklæder sig udvalgte festkjoler. Andre af de frivillige iklæder sig rødt og hvidt - Røde Kors-farverne - og således bliver alle klædt på til en festlig fredag. Jubilæet makeres med halv pris i butikken på H.P. Hansens Vej, og om eftermiddagen holder blandt andre byrådsmedlem Anne Marie Søe Nørgaard en festtale.