Danmarksrekord til Herning-svævere

Mikkel Korsgaard Christensen 

To erfarne medlemmer af Herning Svæveflyveklub leverede fornemme præstationer på en ud-hjem-flyvning til Tyskland

SVæVEFLYVNING Da de erfarne piloter fra Herning Svæveflyveklub Bjarne Sørensen og Hans-Christian Kolb i sidste uge svævede i to kilometers højde på vej hjem fra en syv timer lang flyvetur til Tyskland, vidste de begge så småt, at bedriften ville kunne høre til blandt de helt store. Det blev da også en til en Danmarksrekord til makkerparret, som blev mødt af store klapsalver og iskolde øl, da de igen landede i Herning Svæveflyveklub.

- Det her er rimelig stort, og jeg har da også forsøgt på at opnå noget lignende tidligere, forklarer Bjarne Sørensen om flyvningen.

Vejret er altafgørende for, at en så lang tur kan lade sig gøre, og når man flyver svævefly, flyver piloten efter termikbobler, der er opadgående luftstrømme. Det sker for at få yderligere højde på flyet. Termik er den naturkraft, som svæveflypiloter udnytter ved at cirkle indeni i den opadgående luftsøjle.

- Vejret gik dog ikke helt som planlagt, for på et tidspunkt forsvandt skyerne, og så endte det med at blive en mere vanskelig tur, forklarer Bjarne Sørensen.

Frygtede ikke at nå hjem
Resultatet af at skyerne forsvandt, betød, at piloterne måtte flyve i blinde, men heldigvis kom erfaringen dem til gode.

- Som turen skred frem, og de vejrmæssige omstændigheder ændrede sig, frygtede vi, at vi ikke ville nå hjem. Man danner sig et mentalt billede af, hvor man sidst så den sky, man navigerer efter. Det var lidt som at flyve med bind for øjnene. Heldigvis gik det godt, og vi kom hjem. Planen var jo en ud-hjem-flyvning, men det at turen bød på de her udfordringer, gør naturligvis bedriften større, fortæller Bjarne Sørensen, som kalder turen for fantastisk.

Han har fløjet siden 2002, og denne tur var klart en af de bedste, som altså også kastede en rekord af sig.

- Normalt flyver vi i omkring 1200 meters højde, og på denne flyvning lå vi i 2000 meters højde. Udsigten var fantastisk. Vi fløj ved vestkysten over marsklandet og kunne simpelthen se fra kyst til kyst, lyder det fra den glade rekordindehaver.