Herning-brillen – elsket og hadet

Hans Krabbe 

Herning-brillen er ikke en brille. Herning-brillen er en ånd. En udansk ukuelighed og lyst til at få ting til at ske, som ikke burde kunne ske

ZOOM Samtale overhørt en tidlig morgen i et motionscenter i en større, jysk provinsby ikke langt fra Herning.

Muskelbundt #1: Har du hørt det? Nu har de fandeme gjort det igen …

Muskelbundt #2: Hvem har gjort hvad?

Muskelbundt #1: Lede FCM … de har solgt en norsk nobody til 100 millioner. Det er ikke til at holde ud …

Muskelbundt #2: Det værste er, at så skal vi høre på de Herning-briller igen …

Mit første møde med effekten af en klassik Herning-brille var i foråret 1978. En regnfuld torsdag aften. Den tregearede Puch i den orangemetallic jubilæumsversion fra Steyr-fabrikkerne i Østrig havde fragtet en til Struer. Derfra var der så kørelejlighed til Herning Stadion, hvor fyraftensprofferne fra Fremad tog imod lokalrivalerne fra Holstebro Boldklub med Peer »Laura« Lauritsen i mål og blonde Karsten Christensen på fløjen.

Vi skulle jo se – vi 5.000 – hvad ham verdensmesteren fra 66 nu kunne. Det var en purung 27-årig journalistuddannet spirrevip af en arrangementschef i Herning Hallerne, der ad snørklede kanaler havde bugseret Bobby Moore til Herning, af alle steder. Dengang var brillen monumental og svejset sammen på Burmeister & Wain. Helge Sander bar den med stil.

En 20-21 år senere ville humlebien, der ikke vidste, at den ikke kunne flyve, så have sig et professionelt cykelhold i Tour de France. Så det fik den da. En af dem, der sled sig selv til blods i projektets kulisser, toppede sin Herning-brille med sko så lange, spidse og kulørte, at de kunne ses fra månen. Nu var brillen smallere. Og bredere. Faktisk blev den støbt ude på Vestas’ vingefabrik i Lem. Torben Kølbæk bar den insisterende.

Atter en 17-18 år senere ville de være danske mestre i fodbold. Så det blev de da. Masterminded af en bornholmsk Jürgen Klopp-klon iført tidens brille. Hip, javist. Og slet ikke ulig Sanders 78-cut. Alting vender tilbage. Claus Steinlein bar den med passion.

Det slutter aldrig, for nu er 78-brillen så ved at stable et Formel 1-løb på asfalten i København.

Herning-brillen er ikke en brille. Herning-brillen er en ånd. En udansk ukuelighed og lyst til at få ting til at ske, som ikke burde kunne ske.

Som nu at få en lille sal op at stå, som hedder det samme som banken i en sammenlignelig naboby, hvor fanden-i-voldskheden måske er knapt så udtalt. For nylig er salen endda blevet udvidet med et bette vindfang.

I brilleetuiet ligger evnen til at være bedøvende ligeglade med, hvad andre tænker. Udansk. Men befriende. Det er derfor, brillen er elsket lokalt og så ofte ugleset udenfor pastoratet.

Som muskelbundt #1 endte med at konkludere den morgen: … det er irriterende godt gået!

Hans Krabbe
Uddannet journalist. Tidligere ansat som reporter og redaktionsleder på DR, chefredaktør på dagbladene i Holstebro, Struer og Lemvig, kommunikationsdirektør i FCM og i dag chefredaktør på Midtjyllands Avis. Udover sin familie elsker Hans: nyheder, bøger, fodbold, selv-plukkede østers fra Limfjorden, ferie i Sydeuropa, Arsenal og træning i Fitness World.