VM-festen sluttede med finalegyser og svensk guld

Thomas Damm 

I VM’s 64. og sidste kamp genvandt Sverige guldet efter straffeslag

ISHOCKEY Så kan der pustes ud. 17 dages VM-fest i Herning og København er endgyldigt slut. 64 kampe er spillet, og den sidste - finalen søndag aften mellem Sverige og Schweiz - udviklede sig til det ultimative drama.

Efter 60 minutter stod det 2-2, og kampen skulle i overtid. Den sluttede også uden mål, selv om Sverige ramte stolpen med blot to sekunder tilbage. Derfor skulle finalen for andet år i træk afgøres i straffeslag. Sverige vandt sidste år over Canada, og også denne gang trak de det længste strå og forsvarer altså VM-titlen. Nashville-spilleren Filip Forsberg satte den afgørende puck i nettet.

12.490 tilskuere i Royal Arena overværede finalen, og de kunne se storfavoritterne Sverige i store problemer gennem det meste af kampen.

Schweiz bragte sig overraskende foran efter 17 minutter i første periode, men svenskerne udlignede bare ét minut senere ved Frans Nielsens holdkammerat fra Detroit Red Wings, Gustav Nyquist.

Blot tre minutter inde i anden periode kom Schweiz igen foran. Denne gang i powerplay ved Timo Meier. Føringen holdt i 11 minutter, inden Sverige også udnyttede et powerplay. Mere blev der ikke scoret i de tre normale perioder.

Bronze til USA
Inden finalen spillede USA og Canada den lidt ærgerlige kamp om bronzemedaljer. Her fik USA lidt oprejsning for afklapsningen i semifinalen mod Sverige, der vandt med hele 6-0. USA sikrede sig bronzen med en sejr på 4-1. Det lyder som en sikker sejr, men de to sidste mål blev scoret uden canadisk målmand på isen. Canadierne var bagud 1-2 og måtte satse i de sidste minutter. Canadierne gjorde det svært for sig selv med hele syv udvisninger, men USA kunne nøjes med fire.

Det er for længst afgjort, at Hviderusland og Sydkorea rykker ud af A-gruppen. VM 2019 foregår i Slovakiet, hvor der spilles i Bratislava og Kosice.

Det er også på plads, at Italien og Storbritannien rykker op i det gode selskab i Slovakiet. Danmark slutter VM som nummer 10 og rykker på verdensranglisten frem til nummer 12.