Drama venter i Boxen: Danmark er favoritter til en VM-kvartfinale i aften

Kim Stoltenberg Hansen 

Bookmakere, ishockeyfans og Herning Folkeblads sportsredaktør er enige: Gyseren i aften bør ende med dansk succes

HERNING - Det er den slags kampe man drømmer om at spille, lyder det fra assisterende kaptajn Frans Nielsen før aftenens VM-kamp mod Letland.

Efter letterne i aftes fik et enkelt point mod Canada, er dagens dyst endt som en regulær vind-eller-forsvind-kamp for begge hold. Vinder Danmark er alle med hjerte for de rød-hvide også i drømmeland. Så er danskerne klar til kvartfinalerne, mens et nederlag vil være et mareridt. Det sender nemlig Letland videre og Danmark ud af slutrunden før knald-eller-fald-kampene, selv om man med 11 point faktisk allerede har tangeret rekorden for flest danske VM-point nogensinde.

Bookmakerne deler de danske is-drømme. Odds på dansk sejr er 1,70 hos blandt andre Bet365 og NordicBet. Odds på uafgjort ligger omkring 4,50. Og odds på lettisk sejr ligger mellem 3,7 og 4,20. Dermed er der ifølge spillefirmaerne omkring 70 procents chance for dansk kvartfinale.

Sportsredaktør på Herning Folkeblad Jørn Just Kristensen deler optimismen, selv om han dog ikke ser den danske favoritværdighed helt så tydeligt.

- I mine øje er det 65-35 i dansk favør, og det er blandt andet hjemmebanen, der bringer mig derop, siger han.

- Letland er et af de hold, som det danske landshold gennem årene har kunnet sammenligne sig med. Vi har spillet flere drabelige og tætte kampe mod dem gennem årene, siger Jørn Just Kristensen og henviser blandt andet til den vitale danske VM-redning i 2012 i Stockholm og opgørene ved de seneste to års VM-turneringer.

Sidste år tabte Danmark 0-3 til Letland i Köln, og året før vandt Danmark 3-2 efter straffeslag mod letterne i Moskva med herningensiske Nicklas Jensen som matchvinder.

Letland har været i A-gruppen siden 1997, mens Danmark har været i det fine selskab siden 2003. Letterne har nået kvartfinalen tre gange - Danmark har nået dertil to gange.

Stærkere dansk hold i år
Denne gang har danskerne dog en endnu bedre trup end sidste år, da næsten alle stjerner er kommet hjem.

- Spiller for spiller har Danmark på papiret et stærkere hold end Letland. Letland har eksempelvis kun én NHL-spiller, og han er ikke med. Men de har til gengæld et godt sammenspillet kollektiv. 13 af letterne spiller i den stærke KHL-liga, og 11 af dem spiller for det samme hold, nemlig Dinamo Riga, fortæller sportsredaktøren.

Letland har en erfaren canadisk træner, Bob Hartley, men deres spillestil er mere præget af den russiske skole.

- De så gode ud mod Tyskland - som de slog 3-1 efter en 3-0-føring - og mod USA og Canada, hvor de begge gange tog sensationelle point. Det tjener til en vis advarsel. Til gengæld tabte de så 1-8 til Finland, som Danmark slog, så der er lidt til enhver tro, påpeger Jørn Just, der inden VM-turneringen spåede, at Danmark ville nå kvartfinalen og ryge ud der:

- Det tror jeg fortsat. Danmark er favoritter mod letterne, men herefter vil der sandsynligvis vente et møde med enten Rusland eller verdensmestrene fra Sverige, og det kunne godt ligne en endestation, vurderer Jørn Just Kristensen.

Dermed er Folkebladets sportsredaktør helt på linje med aoh-brugernes forudsigelse. Herunder er en lille afstemning, hvor man kan klikke på, hvor langt man tror, danskerne når ved dette VM. Klart de fleste - omkring 55 procent - spår, at kvartfinalen bliver endestationen.

Næsthøjeste procenttal - godt 20 procent - af brugerne må gerne vise sig at tage fuldstændig fejl. De spår nemlig, at danskerne akkurat misser drømmeland og kvartfinale-billet i aften...