Årets Pressefoto på gymnasiet

Fotomuseet lukker ned, men herningenserne skal ikke snydes for årets bedste pressefotografier

FOTOGRAFI 168 fotografer havde sendt 2041 fotografier og 49 tv/web-produktioner ind til konkurrencen Årets Pressefoto 2017.

Vinderne blev afsløret fredag 2. marts på Det Nationale Fotomuseum, Den Sorte Diamant i København, og nu kommer udstillingen til Herning.

Fotomuseet er sat ud af spillet, og derfor flytter udstillingen til Herning Gymnasium. Udstillingen åbner i dag og kan ses alle hverdage i skolens åbningstid frem til 18. maj.

På udstillingen kan du blandt andet se vinderbillederne i de nedenstående kategorier - med dommernes kommentar.

Årets Pressefoto
Freelanceren Rasmus Flindt Pedersen tog Årets Pressefoto, som dommerne finder »rent og ikonisk«.

Fotografen er en af de få, der faktisk har været der, og han er kommet hjem med fantastiske billeder. Det er en historie, der har varet i flere år, men som her bliver taget til en ny dimension, hvor vi kommer længere og dybere ind, selvom vi egentlig var trætte af den. Det er det, god journalistik ofte gør.

Det er også godt fotografi: Velkomponeret med en indre spænding skabt af kontrasten mellem soldatens løftede hånd og fod, der viser, at han er på vagt - og den gamle kvinde, der læner sig tilbage og resignerer. Her tager fotografen tempoet ud af konflikten og fryser dette øjeblik mellem krig og en mulig fred.

Årets Pressefotograf
Årets Pressefotograf blev Mads Nissen, Politiken.

Hvert et billede i denne kollektion fra Årets Pressefotograf står stærkt og rent. Det er så supergode billeder, at de næsten er visuelt perfekte. De er med andre ord taget af en dygtig fotograf, der kan begå sig på de bonede gulve, men også ude i det mest rå af det rå, og som formår at finde poesien der også.

Her er arbejdet på at få adgang, der er mættede stemninger og ofte noget malerisk i ordets bedste forstand. Det er en fotograf, der gør os klogere, og som sætter os ind i historierne.

Først ser man billederne og bliver betaget, så læser man de fremragende billedtekster og får mere at vide.

Årets Nyhedsbillede
Årets Nyhedsbillede Danmark tog Stine Tidsvilde, der er praktikant på Ekstra Bladet.

Dette vinderbillede er faktisk ikke et, man har lyst til at tage særlig ofte som fotograf. Det går tæt på, og hændelsen er tragisk. Men det skal tages, fordi det er vigtigt.

Moderens sorg er universel, og fotografiet får os til at forstå konsekvensen af, at unge mennesker bliver skudt på gaden i Danmark - det går også ud over familierne. Selvom der indfinder sig en hverdagstilstand hos os, hvor vi ikke længere er chokerede, når det sker, så står alvoren helt klar her: Det, der overgår Abijas mor, kan ske for alle. Vi er ikke i Palæstina eller Syrien, men i København, og den store skræmmende og konfliktfulde verden er rykket ind i vores egen baggård.

Billedet har en fin nyhedsæstetik, og teksten bidrager godt til, at man forstår situationens baggrund.

Årets Portræt
Årets Portræt er taget af freelanceren Marie Hald.

Juryen holdt af billedet med kropsaktivisten fra starten. Det er ikke bare et fint portræt, men også en vigtig historie, de har valgt at præmiere. Fotografen har fået adgang til et meget privat rum, og derfor opstår der også en let modstand mellem billede og beskuer. Denne kvinde giver så meget af sig selv, og man er både tiltrukket af skønheden og lidt i tvivl om, om man må kigge. Og lige præcis denne blufærdige reaktion understreger pointen.

Det er samtidig et meget erotisk portræt, der indeholder en stærk stilhed, og hvor sårbarheden er vendt til en styrke. Hun har lukket os langt ind i sit univers, og det bliver så intimt, fordi hun ligger i badet og er helt sårbar. Men netop fordi, der ikke er nogen provokation i udtrykket eller nogen udstillelse af hende, rummer dette billede så meget historie og så meget kamp.

Årets Reportage
Årets Reportage, Danmark står de studerende Mathias Svold og Ulrik Hasemann fra DMJX for.

Dommerne var ikke spor i tvivl om, at vinderen af denne kategori er den fine serie om Danmarks kyster. Den er gennemarbejdet, godt researchet og pinpointer på en nuanceret facon noget, der er helt unikt dansk.

Det er lykkedes fotograferne at finde en kreativ, men stram ramme, der tillader dem at finde mange forskellige motiver, der kan spænde fra de samfundsaktuelle emner som forurening, urbanisering og diskussionen om »Udkantsdanmark« til dette lettere frivole. Her er fællesskab, det nære hverdagsliv og sågar globaliseringen, som næsten er vendt på hovedet, for det plejer jo at være os, der rejser til udlandet for at blive gift …

Serien er én lang historie og et godt eksempel på, hvad man får, når man arbejder med noget over tid. Derudover er den virkelig smuk uden at forfalde til solnedgangsæstetik.