Fra pyknodysostose til kunstige knæ: Få en smagsprøve på hospitalets forskning

Hospitalsenheden Vest inviterer til fire foredrag i Herning ved Forskningens Døgn

HERNING Kan man træne sine smerter væk? Hvem er udsat for vold på jobbet, og hvad kan vi gøre?

Det er noget af det, man kan få svar på, når Hospitalsenheden Vest holder Forskningens Døgn på Regionshospitalet Herning tirsdag 24. april og for første gang slår dørene op til en eftermiddag med foredrag om behandlinger og sygdomme, der berører tusindvis af danskere.

Noget tilsvarende sker dagen før i Holstebro.

Begge steder kan man overvære fire gratis foredrag.

I sygehusauditoriet i Herning lægger fysioterapeut og seniorforsker David Høyrup Christiansen fra Arbejdsmedicin ud med et foredrag om, hvordan fysisk aktivitet og træning derhjemme kan hjælpe, hvis man har ondt i kroppens muskler og led. »Slip for smerterne - træn nemt, sikkert og simpelt!« veksler mellem oplæg og demonstrationer af praktiske øvelser på video.

Pyknodysostose
»Sjælden sygdom: Når knoglerne er for stærke« handler om knoglesygdommen pyknodysostose, som giver sig udslag i ekstremt kompakte knogler.

Til foredraget, som holdes af lægestuderende Mia Aagaard Doherty fra forsknings- og uddannelsescentret Nido Danmark, kan man høre om, hvorfor netop denne sygdom er i søgelyset, når der forskes i behandling af knogleskørhed.

I næste foredrag gælder det slidgigt, der kan gøre hverdagen stort set umulig, men som i mange tilfælde kan afhjælpes med kunstige knæled. Hjernen bag foredraget er afdelingslæge Daan Koppens ved Universitetsklinik for hånd-, hofte- og knækirurgi.

Berører mange borgere
Til slut vil psykolog og ph.d. Lars Peter Andersen fra Arbejdsmedicin fortælle om vold på jobbet og om, hvordan vold og trusler på arbejdet i mange tilfælde kan påvirke de ansattes helbred - især inden for bestemte faggrupper.

Henrik Gottlieb Hansen (A), formand for Hospitalsudvalget i Region Midtjylland, anerkender Hospitalsenheden Vests initiativ og roser programmet:

- Det er meget glædeligt, at hospitalsforskningen i Vestjylland deltager i Forskningens Døgn i år. Det er et spændende område med fokus på behandling af sygdomme, som berører mange borgere. Jeg vil derfor opfordre til, at man benytter denne gode mulighed for at blive klogere på mere af den forskning, der sker uden for de store universitetshospitaler, siger han.

Det er gratis at overvære de i alt otte foredrag i Herning og Holstebro, og det kræver ingen tilmelding.