Koncert med korklange og kontraster

Kontraster er overskriften, når MidtVest Pigekor og Dopplers giver fælles koncert i valgmenighedskirken

KOR Modsætninger kan man ikke kalde de to ensembler, lighederne er trods alt er flere end forskellene.

Men stemmen er et alsidigt instrument, og kor kan lyde og se ud på mange måder.

Det har MidtVest-pigerne fra Herning og Dopplers fra København valgt at gøre til omdrejningspunktet for deres fælles koncert lørdag eftermiddag, som vil byde på både nordisk folketone, pop, danske sange og klassisk engelsk kormusik.

Kontrasterne kommer dog ikke kun til udtryk i musikken, fortæller Dorte Bille, dirigent for MidtVest Pigekor.

Koret, som ellers har for vane at udfordre publikum med nye måder at fremføre kormusik på, optræder ved lørdagens koncert som et helt igennem klassisk kor.

- Ved denne koncert vil det være selve kontrasten mellem de to ensembler, der udgør den specielle oplevelse. Fordi vi er så forskellige, behøver vi ikke bevæge os ud på kanten. Så i dette tilfælde stiller MidtVest Pigekor op i klassisk koropstilling med noder og pianist, og synger et skønt og meget engelsk korværk af Benjamin Britten, mens Dopplers synger deres egne arrangementer af nyere nordisk musik og kendte popsange helt a cappella, siger dirigenten i en pressemeddelelse.

Synger som pygmæerne
Københavnske Dopplers, som har eksisteret siden 2009, er et vokalensemble som tæller 12 sangere, og i modsætning til MidtVest Pigekor er der både kvinde- og mandestemmer i besætningen.

Astrid Vang, grundlægger og leder af ensemblet, er selv aktiv sanger i Dopplers, som altså ikke optræder med dirigent i traditionel forstand.

Astrid Vang arrangerer selv en stor del af den musik, ensemblet optræder med, så det er hendes musikalske fingeraftryk der kan høres, når velkendte sange i Dopplers’ udgave får nye nuancer.

En Dopplers-specialitet er ensemblets arbejde med at lægge klare rytmiske lag i sangene, uden at benytte sig af traditionel beatboxing (hvor en eller flere sangere agerer bas og trommer med stemmen). I stedet inddrager gruppen sangteknikker, som blandt andet er lånt fra afrikanske pygmæers karakteristiske syngemåde, hvor klang og rytme smelter sammen.

Musikalsk arvesølv
På trods af de mange kontraster mellem det ligestemmige jyske pigekor og den blandede københavnske vokalgruppe, er der dog også slående ligheder.

Begge ensembler dyrker en stor kærlighed til den nordiske vokalmusik og folketone, og begge improviserer gerne med stemmen som instrument.

Derfor byder koncerten lørdag eftermiddag også på fælles indslag, hvor det nordiske musikalske arvesølv får én med pudsekluden. Og publikum får mulighed for at synge med på koncertens fællessangsindslag, som i øvrigt er en hilsen til det forår, der endelig er over os.

Ved pianoet sidder Eunjin Ko Dey.