Plan om centralisering kan betyde lukning af det lokale erhvervsråd

Brian Kjær Andersen 

Et udvalg under Erhvervsministeriet foreslår at erstatte de lokale erhvervsråd og væksthuse med fem nationale erhvervshuse

ERHVERVSFREMME Et udvalg med navnet »Forenklingsudvalget for Erhvervsfremme« har i et halvt år arbejdet med at komme med sine anbefalinger til, hvordan man kan forbedre det nuværende system med rådgivning til etablerede virksomheder og iværksættere.

Nu er udvalget kommet med i alt 26 anbefalinger. Særligt et af punkterne har fået opmærksomhed lokalt, og det er ikke for det gode. Herning og Ikast-Brande kommuner samarbejder i dag tæt på erhvervsfronten gennem det fælles Erhvervsrådet Herning & Ikast-Brande, men udvalget foreslår at centralisere den rådgivning, som de lokale virksomheder i dag kan få i Birk, hvor erhvervsrådet holder til i Innvatorium.

Anbefalingen er i stedet at satse på fem nationale erhvervshuse, og argumentet lyder således i rapporten: »For at understøtte sammenhængen yderligere og samle den i dag fragmenterede indsats foreslår udvalget, at fem nye, landsdækkende Erhvervshuse erstatter de nuværende Væksthuse. Erhvervshusene skal samle den offentlige 1-1 vejledning, der i dag udbydes af både enkeltkommuner og Væksthusene«.

Skal behandles politisk
Direktøren for Erhvervsrådet Herning & Ikast-Brande, Kenneth Mikkelsen, kritiserer forslaget. Til TV MidtVest udtaler han, at en sådan centralisering vil gå ud over særligt de små virksomheder.

- At tro at man med fem huse spredt rundt om i Danmark kan klare den her opgave og nå lige så bredt ud, som vi gør i dag - det, tror jeg, er utopi. En lille iværksætter, en lille håndværksvirksomhed eller en mindre virksomhed i det hele taget vil ikke søge specielt langt væk for at få den her vejledning, siger Kenneth Mikkelsen til TV MidtVest.

De mange forslag fra Forenklingsudvalget for Erhvervsfremme skal først forhandles politisk, inden de eventuelt bliver vedtaget. I en pressemeddelelse oplyser erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), at regeringen nu vil se nærmere på udvalgets anbefalinger,

- Jeg vil gerne takke udvalget herunder formand Claus Juhl for at levere et sæt anbefalinger, der med udgangspunkt i virksomhedernes behov viser en vej til et mere enkelt og effektivt erhvervsfremmesystem. Anbefalingerne giver et godt grundlag for, at regeringen kan indlede politiske drøftelser om en ambitiøs forenkling af erhvervsfremmesystemet til gavn for de danske virksomheder, udtaler Brian Mikkelsen.

Hele rapporten kan læses .