Indsatsleder: – Hun havde aldrig overlevet, hvis hun selv havde forsøgt at komme ud

Kim Stoltenberg Hansen 

Hurtige og modige brandfolk hjalp 50-årig ud af brændende lejlighed

GULLESTRUP Røgdykkere måtte sent i aftes redde en kvinde ud fra 2. sal i en brændende lejlighed i Lyngens Kvarter.

- Det var en meget hektisk brand. Allerede på vej derud kunne jeg fra Holing se store røgskyer, så vi vidste, at der ville være tale om en voldsom brand. Vi havde dog kun fået en melding, der lød på »røg fra lejlighed«, så vi vidste ikke, at der vi ville møde en kvinde, der stak hovedet ud fra anden sal og råbte om hjælp, fortæller indsatsleder Peter Kristensen.

Han var fremme stort set samtidig med politiet.

- De to politifolk ville gerne hjælpe og var klar til at løbe ind i røgen for at hente kvinden ud. De var selvfølgelig ihærdige og klar til at risikere meget for at redde hende, men jeg sagde, at vi jo ikke også skulle have to politifolk liggende inde i en brændende røgfyldt lejlighed, og at røgdykkerne kunne være i gang hvert øjeblik, det skulle være.

Klar med det samme
Røgdykkere ankommer nemlig til brandstedet iklædt fuldt udstyr.

- Det er dels af sikkerhedsmæssige grunde, da for eksempel røgen fra en bilbrand kan være giftig. Men det er selvfølgelig også, så vi hurtigt kan rykke ind, hvis det er nødvendigt, fortæller indsatslederen.

Brandfolkene opererede med to muligheder i nat. Dels at få kvinde ud via en stige og dels at slå branden så meget ned, at man kunne få hende i sikkerhed gennem huset.

- Vi valgte det sidste, og med en brandmand under hver arm, fik vi kvinden sikkert ud af bygningen, siger indsatslederen, der slår fast, at det var godt, at kvinden gik hen til vinduet og ventede.

- Hun havde aldrig overlevet, hvis hun selv havde forsøgt at komme ud, siger indsatslederen, der selvfølgelig er glad for, at aktionen gik fint.

- Vi har trænet det her igen og igen, og så er det selvfølgelig dejligt, når det lykkedes. Vi sad bagefter og fik en sodavand på stationen - og var rigtig glade for, at vi fik personen sikkert ud, siger han.