Læserklubben: Kolding, kongeborgen og magtens smykker

Lone Henningsen 

Besøg på Jyllands sidste kongeborg, hvor de kongelige smykker er særudstillet. Frokost i slottets kælder og byrundtur med lokalguide. Afgang fredag 18. maj

Hvad har Dagmarkorset, Elefantordenen og Rolex-uret til fælles? De bliver alle brugt til at signalere status og magt.

​Rang, rigdom, styreform og idealer kan afkodes af de smykker, som samfundets mægtigste mænd og kvinder bærer. Magtsmykker er designet til at dupere og kommunikere til undersåtter og ligemænd, ikke bare til at fornøje bæreren - de er magtens arbejdstøj.

Fredag 18. maj tager Læserklubben med Skave Turistfart til Kolding.

I anledning af Koldingshus’ 750-årsjubilæum er de fantastiske kongelige smykker udstillet her. Vi får en omvisning, der tager udgangspunkt i særudstillingen »Magtens Smykker« og vi ser og hører om smykkernes magt og stil fra 1268 til idag.

Kongelig residens
Afgang med bussen fra Herning, Hammerum, Ikast og Silkeborg mellem klokken syv og otte. Morgenkaffe og rundstykker undervejs, mens vi kører mod Kolding, Danmarks syvende største by. Første besøg er på Koldinghus, som gennem sin 750-årige eksistens har spillet en væsentlig rolle i Danmarks historie, blandt andet som grænseværn, som kongelig residens og som sæde for den lokale statsadministration. Det brændte i 1808 og stod længe som en ruin, inden en langvarig restaurering blev igangsat. Både slottet, selve restaureringen og museet på Koldinghus er i dag seværdigheder.

Efter omvisningen går vi ned i slottes historiske kælder, hvor frokosten serveres i den stemningsfulde restaurant. Vi bliver trakteret med en klassisk frokostbuffet med et udvalg af det bedste fra det traditioenlle, danske frokostbord tilberedt af sæsonens lokale råvarer - og i rigelige mængder. Behageligt mætte mødes vi med lokalguiden, der tager os med rundt i den gamle, hyggelige by til fods. Vi får Koldings historie, hører om gadenettet, der stadig har den samme struktur som i 1500-tallet, de gamle huse, krigen i 1849 mellem Danmark og Slesvig-Holsten, og ser de mange tydelige tegn på de voldsomme sammenstød fra dengang.

Sen eftermiddag går turen atter hjemad i bussen. Vi snupper en kop kaffe og en småkage, men vi sludrer om dagens oplevelser.

Hjemkomst mellem klokken 18 og 19.

Prisen på denne dagstur er for avisens abonnenter 745 kroner. Buskørsel, turleder, kaffe og rundstykker, entré og rundvisning på Koldinghus, frokost i Madkælderen, byvandring med guide samt eftermiddagskaffe er inkluderet.

.