Tre kor opfører »The Crucifixion«

KOR Midtjysk Korsamarbejde, der består af Herning Korforening, Gesta Danorum fra Holstebro og Viborg Kammerkor opfører på søndag John Stainers »The Crucifixion« i Skt. Johannes Kirke,

De tre kor indgik sidste år i Midtjysk Korsamarbejde med det formål at præsentere større klassiske korværker for det midtjyske koncertpublikum.

»The Crucifixion« er det første samarbejde af forhåbentlig mange.

Sir John Stainer (1840 - 1901) var engelsk komponist og organist. Hans arbejde som korleder og organist satte standarder for engelsk kirkemusik, der stadig anvendes i dag. »The Crucifixion« er et oratorium komponeret af John Stainer i 1887 for blandet kor, orgel samt bas- og tenorsolist.

Som titlen afslører, omhandler værket Kristi sidste tid op til korsfæstelsen, og Stainers ønske var, at stykket skulle indgå i standardrepertoiret i den britiske folkekirke.

Værket blev rost til skyerne i 1887. Enkelte sammenlignede med Händels »Messias«, men Stainer selv mente dog, det var at skyde over målet; men det var hans ønske, at oratoriet havde folkelig appel og lod sig synge i helt almindelige sogne og kirkekor.

Solistpartierne synges af Thomas Larsen Späth (bas) og Anders Christensen (tenor). De har begge tilknytning til Herning, idet Thomas Larsen Späth er projektleder ved Sangens Hus, og Anders Christensen var sanger i Herning Kirkes Drengekor, før solokarrieren tog fart. Orglet betjenes af Ingegerd Bogh, og det hele dirigeres af Jesper Fjord, som i øvrigt også begyndte sin musikalske løbebane i Herning Kirkes Drengekor.

Dengang koncerten blev aftalt, forestillede alle sig, at Sankt Johannes for længst ville være taget i brug igen efter den store renovering.

Men den slags trækker ofte ud, og orglet bliver først pakket ud i ugen op til koncerten. Så de tre kor er glade og taknemmelige over at være nogle af de første, der får lov til at synge i det smukke kirkerum.