Idéfabrik på biblioteket

Børn skal undervises i kulturelt iværksætteri

KULTUR Biblioteket i Herning inviterer med Idéfabrikken, som er en ny uddannelse i kulturelt iværksætteri, kommunens 9 til 13-årige med i maskinrummet og giver dem mulighed for både at tænke vildt, være med til at sætte retning og indhold på events, og til at være praktiske i forhold til afvikling.

- Vi vil rigtig gerne, at biblioteket er et sted, hvor børn og unge udvikler sig og har lyst til at komme. Med Idéfabrikken kan vi sætte strøm til nogle af de ting, de måske går og mangler som muligheder. Vi sætter dem selv i førersædet og giver dem viden og færdigheder, så de bliver i stand til både at udvikle fede ideer og få andre til at komme og deltage. Og så lægger vi også vægt på alle de praktiske opgaver, der er omkring events, så Idéfabrikken er både for dem, der sprudler af ideer, er supergode til at tegne plakater, har lyst til at arbejde med lyd/lys/sceneopbygning, lave video, sætte stole op, poppe popcorn eller skrive historier til hjemmesiden, fortæller Idéfabrikkens »værkfører«, Lene Sejerkilde, Herning Bibliotekerne, i en pressemeddelelse.

Det allerførste hold på 15 Idéfabrikanter bliver uddannet mandag 26. til onsdag 28. marts, og hvis man har lyst til at være med, skal man via bibliotekets hjemmeside og finde en tilmeldingsmail.

De unge skal hjælpe Jakob Riising
Alle tre dage kommer til at foregå på biblioteket i Østergade i Herning.

Den første dag vil der være fokus på idéudvikling. Dag to handler om afvikling, formidling og om at være en god vært. Dag tre er den store »svendeprøve« for de unge idéfabrikanter.

Det er dagen, hvor de dels får mulighed for at møde Jakob Riising og pitche deres allerbedste ideer for den rutinerede tv-vært og ide-mand. Derudover skal alle holdets nye færdigheder bringes i spil, for det bliver i høj grad idéfabrikanterne, der kommer til at hjælpe Jakob Riising, når han onsdag eftermiddag går på scenen på biblioteket med sit »Værtens sejeste Quizshow«.

Målet med Idéfabrikken er, at de unge deltagere på den lange bane kommer til at spille en stor og aktiv rolle i at skabe nye tilbud og oplevelser for deres jævnaldrende på biblioteket.

- Vi vil helt sikkert holde kontakten og med jævne mellemrum spørge de unge idéfabrikanter om hjælp til at udvikle og afvikle nye ting. Og så skal der også være plads til, at vi kan tilbyde fødselshjælp på nogle af de ideer, de selv bobler over med, siger bibliotekschef Pernille Schaltz.

- Jeg glæder mig allerede til at opleve holdets ideer gjort til virkelighed i løbet af året på biblioteket. Og derudover kan man også sagtens forestille sig, at idéfabrikanterne for eksempel kan få en rolle at spille sammen med en helt masse andre aktører i både folkefesten om VM i Ishockey til maj og Hernings nye kulturfest i juni. Eller at andre kulturinstitutioner har lyst til samarbejdsprojekter. Og går det rigtig godt, kommer vi forhåbentlig til at lave uddannelsesforløb for nye idéfabrikanter to gange om året, så fællesskabet kommer til at vokse, siger bibliotekschefen.