Vi er gode til at kvitte smøgerne, men det går den gale vej med motion, kost og overvægt

MIDTJYLLAND Måske holder sundhedsbølgen en lille pause. Måske er den ved at løbe ud i sandet.

På kun fire år er andelen af fysisk inaktive borgere i Region Midtjylland nemlig steget fra 18 til 20 procent, folk med usundt kostmønster er steget fra 13 til 15 procent, og svært overvægtige er steget fra 14 til 16 procent.

Den gode nyhed er ifølge en pressemeddelelse fra regionen, at flere kvitter smøgerne, og færre har et risikabelt alkoholforbrug.

Det viser 32.400 nye svar fra »Hvordan har du det?«, der offentliggøres som Region Midtjyllands Sundhedsprofil onsdag 14. marts i MCH Herning Kongrescenter.

På landsplan er det tidligere jævne fald i andelen af rygere stagneret - men i Region Midtjylland er antallet af rygere derimod faldet med én procent fra 2013 til 2017.

- Da vi lavede den første »Hvordan har du det?« i Østjylland i 2001, røg 33 procent dagligt. I 2017 er vi nået ned på 16 procent i hele regionen. Det er altså flot, fortæller seniorforsker Finn Breinholt Larsen fra forsknings- og konsulenthuset Defactum i Region Midtjylland.

Mange midtjyder ønsker ifølge sundhedsprofilen fortsat at leve sundere. 70 procent vil gerne holde op med at ryge, 61 procent ønsker at være mere fysisk aktive, og 56 procent vil gerne leve sundere.

- Motivationen for at leve sundt er høj i Region Midtjylland. Folk vil gerne. Vi i regionen og kommunerne bør derfor støtte dem, så de gør alvor af deres ønsker. Der skal gang i sundhedsbølgen igen. Rygning, fysisk inaktivitet og svær overvægt giver nemlig markant flere år med sygdom og kortere levetid, siger Finn Breinholt Larsen.