KL varsler også lockout – mange medarbejdere fra Herning Kommune vil være omfattet

Dagens varsler om lockout betyder, at over 400.000 offentligt ansatte vil blive ramt af en lockout.

HERNING KL’s formand, Martin Damm (V), meddelte i dag, at Kommunernes Landsforening, KL, varsler lockout af de ansatte.

Kort efter den besked kunne man på Herning Kommunes hjemmeside læse, at mange medarbejdere ved Herning Kommune vil være omfattet af den lockout.

Lockout’en vil kunne starte 10. april.

»Hvis lockout’en træder i kraft, vil det få indflydelse på en række af de ydelser og services, Herning Kommune hver dag leverer til borgere og virksomheder«, lyder det på Herning Kommunes hjemmeside.

Her oplyser man, at kommunen er i gang med at forberede sig detaljeret på situationen under en eventuel kommende lockout. På en række områder vil der skulle udarbejdes et nødberedskab.

Herning Kommune vil senere nøjere orientere om udviklingen.

Hjem uden løn
En lockout af de kommunalt ansatte betyder, at kommunalt ansatte vil blive sendt hjem af deres arbejdsgiver uden løn. Den vil berøre væsentligt flere, end de ansattes varslede strejke og kan indledes 10. april - seks dage efter de ansattes varslede strejke.

Ifølge Martin Damm har KL besluttet, at en lockout ikke må berøre borgere, der har brug for livsnødvendig hjælp.

- Vi har truffet en beslutning om lockout. Vi har dog valgt at undtage en række områder.

- Ældreområdet og handicapområdet blandt andet og nogle vitale infrastrukturer, siger han og nævner blandt andet kraftvarmeværker.

Godt halvdelen af de omkring 500.000 kommunalt ansatte vil dog blive ramt af lockout, og med de fritagede områder, må andre holde for.

Martin Damm fortæller, at blandt andet de ansatte på landets folkeskoler kan berede sig på at blive sendt hjem, hvis det kommer til en lockout.

Tidligere onsdag har statens chefforhandler, innovationsminister Sophie Løhde (V), også varslet en lockout for 120.000 statsansatte. Og Danske Regioner har varslet en lockout af omkring 70.000 ansatte.

Det betyder, at en lockout vil ramme op mod 400.000 offentligt ansatte, hvis den træder i kraft.

Varslerne om strejke og lockout, sender forhandlingerne om de offentlige overenskomster i retning af konflikt.

Forhandlingerne brød sammen sidst i februar, og siden har forhandlingerne fundet sted i Forligsinstitutionen, der til det sidste skal forsøge at lande en aftale og undgå en konflikt.

Parterne er blandt andet uenige om lønstigninger til offentligt ansatte, den betalte frokostpause og ikke mindst lærernes arbejdstid, der siden 2013 har været bestemt ved lov.

Ved mødet i KL, hvor beslutningen om lockoutvarsel er truffet, stemte Enhedslisten og SF imod en beslutning om lockoutvarsel.

/ritzau/