Frysende weekend: Usædvanlig vejrsituation sender iskold luft mod Danmark

Weekenden starter med fint vintervejr, inden bidende kulde sniger sig mod Danmark og andre dele af Europa

VEJRET Et usædvanligt omfattende højtryk kommer i slutningen af weekenden til at sende bidende kulde mod Danmark og store dele af resten af Europa.

Men inden vi når så langt, kan danskerne i første omgang se frem til en fin fredag. Det oplyser Frank Nielsen, vagthavende meteorolog ved Danmarks Meteorologiske Institut (DMI), tidligt fredag morgen.

- Vi får en fin fredag med svag vind og en del sol til de fleste.

Langsomt men sikkert bliver vejret dog koldere og koldere. Især tiltagende blæst betyder, at lørdag føles kold. Også søndag bliver rigtig kold.

- Søndag bliver det tørt de fleste steder, og temperaturen om dagen kommer ned på mellem nul grader og fire graders frost, siger Frank Nielsen.

Det er en usædvanlig vejrsituation, der kommer til at sende kolde luft mod Danmark og resten af Europa i slutningen af weekenden og starten af næste uge. Det forklarer Frank Nielsen.

- Det er noget arktisk luft, som har sat sig i bevægelse oppe fra dele af Nordpolen og det nordlige Sibirien.

- Der er blevet opbygget et stort højtryk, som dækker hele vejen fra Island til Rusland og ned i Centraleuropa. Det er meget usædvanligt. Jeg kan ikke huske at have set sådan en vejrsituation i de seneste 20 år, siger han.

Han vurderer, at det kan få konsekvenser i eksempelvis Tyskland og Polen.

- Det ender med at kunne blive rigtig slemt i Centraleuropa. I næste uge kan vi komme til at høre om folk, der dør af kulde, siger Frank Nielsen.

I Danmark slipper man formentlig for de allerlaveste temperaturer på grund af havene omkring landet, forklarer Frank Nielsen.

/ritzau/