Foto: Henrik Ole Jensen

Efter deling af seksuelt indhold: Politiet skal snakke med 12 unge fra Herning

I det landsdækkende sagskompleks, der går under navnet Umbrella, har 62 unge fra Midt- og Vestjylland ulovligt delt video- og billedmateriale med et seksuelt indhold via Facebook Messenger

HERNING Midt- og Vestjyllands Politi skal de kommende dage tale med 62 unge, der har delt krænkende video- og billedmateriale på Facebook Messenger. Det oplyser Midt- og Vestjyllands Politi i en pressemeddelelse.

12 af de unge er ifølge politiet fra Herning, I Midt- og Vestjylland er der i alt tale om 59 drenge og tre piger, som hovedsageligt er født i årene 1996-2000. I omtrent en fjerdedel af sagerne var de unge under den kriminelle lavalder på 15 år, da de delte materialet.

Materialet består af videoer og billeder med seksuelt indhold involverende en pige og en dreng, der på tidspunktet for optagelsen begge var 15 år. Det kan være en overtrædelse af straffelovens §235 – distribution af børneporno.

Sagen er ikke kun ulykkelig for de forurettede, som medvirker i videoen, men også for de unge mennesker, der har delt materialet, da en plet på deres børne- og straffeattest kan spænde ben for deres karrieredrømme, allerede inden deres arbejdsliv er begyndt.

Sagerne er en del af et landsdækkende sagskompleks, som under navnet Umbrella involverer mere end 1.000 unge mennesker. I Midt- og Vestjylland fordeler sagerne sig således over politikredsens kommuner:

Herning: 12

Viborg: 19

Skive: 2

Struer: 2

Lemvig: 2

Silkeborg: 12

Holstebro: 5

Ringkøbing: 6

Thisted: 2

De mange sigtede er mistænkt for at have delt to videosekvenser og et billede på Facebooks chatplatform, Messenger. Hos Nordsjællands Politi fortæller politikommissær Henrik Gunst, at der er tale om en ældre sag.

- Det kan jeg bekræfte. Det er det samme materiale, som vi tidligere har set, fortæller politikommissæren til Ritzau.

Tilbage i 2016 blev flere personer straffet med bøde efter at have delt videosekvenser med en nordsjællandsk pige, der gik i folkeskolen. På videoerne blev hun af flere drenge udsat for forskellige seksuelle handlinger.

Efter at de danske sager blev afgjort for to år siden, har Facebook frem til efteråret 2017 registreret flere delinger af de samme videoer. De oplysninger er via de amerikanske myndigheder tilgået det europæiske politisamarbejde, Europol.

Herfra er oplysningerne gået videre til Rigspolitiet og politikredsene, som har arbejdet på at finde frem til identiteten af de mistænkte.

- De oplysninger, som vi i første omgang har fået, er blandt andet Facebook-id og den slags, fortæller politikommissær Robert Jensen fra Københavns Politi til Ritzau.

Straffeloven forbyder besiddelse og deling af foto og video af personer under 18 år, hvis der er et seksuelt indhold. Også selv om personerne lovligt kan have sex, fra de er fyldt 15 år.

Straffen kan gå fra bøde og op til ubetinget fængsel i to år.

På nær Bornholms Politi har alle landets kredse rejst mistænkte i sagen. Derudover er der en sag i Grønland, og yderligere er der er fire sager mod personer, som er udrejst af landet. Alt i alt løber det op i 1005 sigtelser.

Hos Nordsjællands Politi fortæller Henrik Gunst, at man nu skal i gang med at rejse sigtelser mod de mange mistænkte. Samtidig opfordrer han alle - navnlig unge mennesker - til at være varsomme med, hvad man deler.

- Det er vigtigt for os at komme med den opfordring. Der er ulovligt bare at besidde den slags, så det skal væk, lyder det fra Henrik Gunst.