Politiets råd: Sådan holder du indbrudstyven væk i julen

Julen er desværre ikke kun forbundet med hygge - det er desværre også en tid, hvor der traditionelt sker flere indbrud, da de korte dage og tomme huse giver indbrudstyvene optimale betingelser

POLITI I pressemeddelelsen her fra Midt- og Vestjyllands Politi giver politiet en række gode råd til, hvordan man gør vilkårene sværere for indbrudstyve. Tyven vælger ofte det hus, hvor han kan arbejde uset og uforstyrret fra naboer og forbipasserende.

En høj hæk og høje buske kan bevirke, at tyven kan skjule sig, mens han bryder ind via en terrassedør eller et vindue. Der ud over vil tyven gå efter et hus, hvor der ikke er nogen hjemme. Han bemærker, om der mørkt i huset, postkassen ikke er tømt, manglende snerydning og fodspor omkring huset, ingen bil eller cykler i carporten osv.

Tyven vil forsøge at skaffe sig adgang til huset på den letteste måde, hvor huset er mindst beskyttet – fx døre og vinduer med dårlige hasper, hængsler og svage rammer, og hvor han efterfølgende kan forlade stedet uden at blive set. Tyven noterer sig også, om der umiddelbart ses særlige værdifulde og let omsættelige ting inde i huset, eksempelvis moderne fladskærms-TV, high-end musikanlæg, IT- og fotoudstyr.

Hvad kan du selv gøre?
Det er ifølge politiet vigtigt, at man lukker og låser sine døre og sikrer, at vinduerne er forsvarligt lukkede og haspede, inden man forlader sit hjem. Vi anbefaler også, at man løbende vedligeholder træværket i og omkring døre og vinduer, og at hasper og hængsler er intakte og fungerer, så der er optimal forankring.

Herudover kan man gøre følgende:

- Sørge for at der ikke ligger værktøj og haveredskaber fremme ved huset. Tyven kan bruge disse ting til at opbryde døre og vinduer.

- Lad ikke særlige værdifulde genstande være synlige udefra.

- Klip hækken og buske ned, så tyven ikke kan gemme sig og komme uset til og fra huset.

- Opsæt evt. bevægelsessensorer der tænder lys udenfor og tænd/sluk-ure til lys indenfor.

- Undgå at fortælle på de sociale medier at du ikke er hjemme.

- Lad det rode lidt omkring huset, så det ser ud til, at der er nogen hjemme.

- Hils på folk du møder i kvarteret. Tyven ønsker ikke at blive set eller genkendt, så et simpelt »hej« kan betyde, at man undgår indbrud.

- Aftal med naboen at man kigger efter hinandens hjem, når man væk i længere tid.

Andre initiativer
Hvis man tidligere har været udsat for indbrud, har oplevet flere indbrud i det område, man bor i, eller man ofte er bortrejst, kan det være, at man føler sig utryg ved tanken om at få indbrud. Hvis man ønsker yderligere initiativer, der kan forebygge indbrud, anbefales følgende ifølge politiet:

- »Nabohjælp«. Konceptet indebærer, at man indgår i et mere formaliseret samarbejde med sine naboer om at se efter hinandens hjem, når man er væk hjemmefra. Ved skiltning vil tyven kunne se, at der foregår nabohjælp i kvarteret, og det i sig selv har en forebyggende virkning. Man tilmelder sig Nabohjælp på nabohjælp.dk.

- Mærkning og registrering. Det anbefales, at man mærker og/eller registrerer alle særlige værdigenstande i hjemmet. Dette kan gøres med gravering eller med DNA-lak. Derudover anbefales det, at man noterer serienummer og stelnummer på værdigenstande samt tager billeder af værdigenstande og gemmer på eksternt medie/drev (ikke på computeren). Tyvene ønsker ikke at stjæle mærkede effekter, da det forringer afsætningsmulighederne, så skiltning omkring ”mærkning” vil virke forebyggende i sig selv. Hvis skaden er sket, vil politiet have bedre muligheder for at opklare sagen, hvis genstandene er mærkede. De fleste forsikringsselskaber tilbyder kunderne mulighed for DNA-mærkning.

- Opsætning af alarm- og overvågningssystemer. Mange firmaer tilbyder forskellige former for alarmsystemer og kameraløsninger. Nogle systemer er forbundet til vagtselskaber. Systemerne kan tilpasses den enkelte borgers ønsker og behov. Firmaerne kan findes på internettet.

Hvis man ser noget, man finder mistænkeligt eller undrer sig over, så ring til politiet på 114. Det kan dreje sig om personer eller køretøjer, man ser på mærkelige tidspunkter eller steder, eller en adfærd, der virker besynderlig. Ring hellere en gang for meget. Det kan være med til at forebygge et indbrud.