Manden og julelysene i midtbyen

Søndag 3. december tændes det store juletræ på Torvet, men i flere dage har herningenserne og byens gæster allerede kunnet glæde sig over Hernings julebelysning - som bare vokser og vokser og bliver flottere og flottere år for år.

- Der skal helst være noget nyt hvert år - for det skal være sådan, at folk siger: Julebelysningen i Herning - den skal vi altså ind og se! siger elinstallatør Sten Engsig Madsen, Birk TeQ.

Han indrømmer gerne, at han elsker julelys, og godt det samme. Det er nemlig ham, som Cityforeningen har overladt ansvaret for, at julebelysningen i City virker, bliver godt vedligeholdt og hele tiden udviklet.

Det er en opgave, han i år har haft i 25 år.

- Ja, vi har sølvbryllup i år, julebelysningen og mig, smiler elinstallatøren, som lægger al sin passion og et par hundrede arbejdstimer i opgaven hvert år.

En halv million lys
- Jeg har regnet lidt på det, og hvis vi siger, at julebelysningen i City i dag tæller en halv million lyskilder, er det ikke det halve galt, fortæller sølvgommen.

Ophængningen og tilslutningen af det hele har taget fire af hans folk seks hele uger, hvor de uanset vejret en stor del af tiden står og arbejder i mandskabslifte højt over gaden.

Sten Engsig Madsens vigtigste opgave i den fase af projektet er at sørge for, at materialet er klar - og en gang imellem servere en kop varm kakao til folkene.

Tidligere tog han også selv sin tørn i liften. Men i dag koncentrerer han sig om at få ideer, tegne forslag til nye illuminationer, træffe aftaler med husejere, udlejere og cityforening og sørge for, at tingene er hjemme, når de skal bruges.

Sparepærer
Julebelysningen i Herning sorterer under Cityforeningen og dens medlemmer. Det er den og dem, der har bekostet installationerne og betaler for driften.

Det er selvfølgelig ikke gratis at lyse vej for julen med en halv million lyskilder. Men nu om dage er det jo energibesparende LED-pærer, der benyttes.

Sten Engsig Madsen taster lidt på en regnemaskine.

- Cirka 1600 kroner i døgnet, når han frem til, at julebelysningen koster i strøm i fuldt udtræk. Det er kun en brøkdel af, hvad det ville have kostet med gammeldags glødepærer.

Så med de driftsbillige LED-pærer er der blevet råd til det orgie af lys, som i dag pynter byen op til jul.

Ud over belysningen på gader og pladser, som cityforeningen tager sig af, er en række af byens huse de seneste år blevet illumineret.

Illuminerede facader
Når det gælder illuminering af den enkelte butiksfacade eller bygning, er det den pågældende lejer og/eller ejer, der betaler.

Sidste år havde omkring 30 bygninger sin egen belysning, typisk i form af guirlander og de såkaldte ice-lightings, som er LED-kæder, der løber langs tagudhængene og ligner rækker af lysende istapper. Hvert år kommer flere bygninger med, så i år der der omkring 40 illuminerede bygninger.

Når en butiks- eller bygningsejer ønsker at få en illuminering af facaden, udarbejder Sten Engsig Madsen et forslag og beregner priserne.

Ud fra det tager ejeren så beslutning om, hvordan løsningen skal være.

For en hel facade, hvor flere etager skal illumineres, kan løsningen godt løbe op i måske 40.000 kroner.

Sten Engsig Madsen glæder sig, når han går en tur gennem byen og nyder den oplyste juleby.

Lysende klenodier
Ud for Hotel Eyde kaster han gerne blikket op mod de velkendte røde julelygter, der hænger over gaden. Lygterne er det eneste, der er tilbage af den julebelysning, som han overtog for 25 år siden. Så det er klenodier, der passes godt på.

Og så til nyhederne:

Sidste år var den store nyhed de to fire meter høje dådyr, som blev indviet på Torvet og efter en konkurrence fik navnene Ella og Eyde. Herningenserne tog dem straks til deres julehjerter.

De største nyheder i år, ud over de ny-illuminerede facader, er indgangsportaler for enderne af Østergade og Bredgade og fem sidegader til gågaden med en lysende velkomst til byens gæster.

Blandt nyhederne er også et »lysloft«, eller stjernehimmel, dannet af lyskæder, over en del af Poulsens Plads.

Lys i den mørkeste tid
Efter jul og nytår skal Sten Engsig Madsens folk til at pille julen ned igen og gemme den af vejen til næste jul.

Men som noget nyt forbliver noget af belysningen tændt et godt stykke ind i det nye år. Det gælder belysningen i træer og delvis de nye portaler.

Cityforeningen har nemlig fået lov at lade den del af belysningen være tændt helt indtil uge 7, så byen er hygge-oplyst i de mørkeste vintermåneder.

- Vi benytter belysningen i træerne til at lyse op i city i de mørkeste vinteruger. Det er jeg helt sikker på, at mange vil sætte pris på, siger cytychef Allan Kristensen.