Arven efter kulturhovedstaden

Region Midtjylland og de midtjyske kommuner sikrer arven efter kulturhovedstaden

KULTUR De 19 midtjyske kommuner og regionen fortsætter det tætte samarbejde på kulturområdet, når kulturhovedstadsåret slutter til nytår. Det betyder endnu flere projekter med international gennemslagskraft i hele regionen.

Ånden fra Europæisk Kulturhovedstad 2017 lever videre i hele Region Midtjylland. Også efter nytår. Det sikrer en netop indgået samarbejdsaftale mellem Region Midtjylland og regionens 19 kommuner.

Aftalen sikrer fælles udvikling af konkrete projekter og kulturaktiviteter samt samarbejde om internationale konferencer og events. Samtidig bygger den videre på de værdifulde samarbejdsformer, arbejdet med kulturhovedstaden har afsløret.

- Aftalen bliver ramme for et kultursamarbejde, hvor alle løfter hinanden, og hvor regionen kan målrette regionale og lokale kulturmidler med støtte fra blandt andet EU til større projekter. Dermed sikrer vi, at den store investering i Aarhus 2017 rent faktisk giver kulturen et varigt løft, og jeg er selvfølgelig glad for, at alle kommuner bakker op, siger formand for regionsrådet i Region Midtjylland Bent Hansen (S) i en pressemddelelse.

Kultur udvikler byerne
Økonomien i aftalen modsvarer i sagens natur ikke kulturhovedstads-satsningen. Alligevel betyder samarbejdet, at der bliver udsigt til flere projekter i stil med succeserne fra 2017. For eksempel »Gentænk Landsbyen«, der har kombineret kultur med udvikling af landdistrikter eller udstillingen »De 7 Dødssynder«, hvor syv museer samarbejdede med stor succes.

- Kulturhovedstaden har givet en lokal gennemslagskraft i hele regionen. Samtidig har den vist, hvordan kultur også kan være med til at løfte andre områder. For eksempel byudvikling, turisme, fødevarer og de kreative erhverv. Derfor er det meget positivt, at alle er enige om at fortsætte samarbejdet, siger formand for kommunekontaktrådet i Region Midtjylland og borgmester i Norddjurs Kommune, Jan Petersen (S).

Også i sekretariatet bag kulturhovedstaden er der glæde over, at de store ambitioner lever videre.

- Det regionale samarbejde har været et vigtigt fundament for kulturhovedstaden, og det glæder mig meget, at kommunerne og regionen har valgt at fortsætte samarbejdet. Det er et stærkt aftryk og helt centralt for den videre udvikling af vores region, siger direktør for Aarhus 2017 Rebecca Matthews

Finansieringen af aftalen fordeles mellem kommuner og region på den måde, at kommunerne afsætter én krone per indbygger per år, svarende til cirka 1,2 millioner kroner. Region Midtjylland bidrager med samme beløb plus dækning af udgifter til koordinering og administration af samarbejdet.