Så er det valgdag

Kim Stoltenberg Hansen 

Valgstederne åbner allerede 8.00 på demokratiets festdag

Så er det endelig blevet valgdag. Efter et hav af valgmøder, valgannoncer og valgplakater med løfter og gode intentioner, er det nu tid til borgernes krydser, der skal bestemme, hvem der kommer til magten i kommuner og regioner.

I Herning Kommune sidder Venstre lige nu på 19 af de 31 pladser i byrådet. De mange mandater er der naturligvis 11 andre partier, der håber på at kunne snuppe lidt af i dag.

Rigtig mange vælgere skal sætte deres kryds i Herning Kongrescenter. 21.791 vælgere har kongrescenteret som deres valgsted. Det er dermed landets næststørste. Kun Viborg Stadion Center med 23.743 vælgere betjener flere.

Ikast-gyser
Mens det i Herning vil være lidt af en sensation, hvis ikke borgmesteren ender med at hedde Lars Krarup - bookmakerne giver sølle odds 1,03 på det udfald - så er der i Ikast-Brande Kommune lagt op til en gyser, efter Venstre-borgmester Carsten Kissmeyer stopper. Her bliver det spændende om Venstre kan beholde borgmesterposten eller om vælgerne - og dermed mandaterne fra eksempelvis de Konservative, Socialdemokratiet og Fælleslisten - vil noget andet.

Det er 77 kandidater, der bejler til de 23 plader i Ikast-Brande Byråd. Der er cirka 31.000 stemmeberettigede i kommunen.

På Videbæk-egnen skal der også vælges et nyt overhoved. Borgmester i Ringkøbing-Skjern, Venstre-manden Iver Enevoldsen trækker sig og satser på en fremtid som et menigt byrådsmedlem.

Regions-spænding

Der er også valg til regionerne, og her i Region Midtjylland stemte sidste gang hele 699.109 personer, så der skal mange stemmer til at sikre sig magten. En af de personer, der går efter magten her, er den afgående Ikast-borgmester Carsten Kissmeyer, der er Vestres spidskandidat. Der er i øvrigt hele 41 pladser på spil i regionsrådet.

Stem fra morgenstunden
Som noget nyt ved dette valg kan vælgerne allerede sætte deres kryds fra klokken 8. Det er en time tidligere end normalt.

Afstemningen slutter som sædvanlig klokken 20. Reglen vil også gælde ved kommende folketings- og europaparlamentsvalg. Folketinget har vedtaget den nye regel for at give vælgerne større mulighed for at stemme, inden de møder på arbejde, og for at undgå problemer med kødannelser sidst på dagen.