Dommere og nævninge enige: Herningenser fik atter livstid for nytårsdrab

Martin Hove Thomsen og Ritzau 

49-årig mand fra Herning er blevet kendt skyldig i drab og har fået livstidsdom

NR. VIUM 49-årige Christian Andersen er i Vestre Landsret i Viborg blevet kendt skyldig i drabet på Hanne Birgitte Thrige Pedersen nytårsaften 2015. Og han er blevet idømt en fængselsstraf på livstid, oplyser Jesper Rubow, der er anklager ved Statsadvokaten i Viborg.

- Først og fremmest vil jeg sige, at jeg selvfølgelig hellere ville have været sagen foruden. Men når han nu har slået hende ihjel, så synes jeg, at straffen er passende, siger anklageren.

Han hæfter sig ved, at alle tre dommere og ni nævninge var enige om straffen, der var den samme, som da sagen i første omgang gik i byretten i Herning - og dermed fik den 49-årige intet ud af at anke sagen til landsretten.

- Det er en enorm grov forbrydelse, og han er tidligere dømt for noget lignende. Det er en voldsom straf, men det er også en voldsom forbrydelse, siger Jesper Rubow.

Offeret var den 54-årige Hanne Birgitte Thrige Pedersen, der blev kvalt med en ledning. Efter at have sat ild på kvindens landejendom tog Christian Andersen til Herning for at fejre nytårsaften med sin daværende kæreste.

På tidspunktet for forbrydelsen havde han en anstrengt økonomi, og han overførte 3000 kroner fra offerets mobilepay til sig selv.

Desuden stjal han kaffe, cigaretter, krydderier og mohairstrømper fra Hanne Birgitte Thrige Pedersen, der holdt geder på landejendommen.

Politiets efterforskning har vist, at der forinden var kontakt mellem de to på sociale medier. Flere gange havde hun afvist hans tilnærmelser.

En lille uge efter drabet, 6. januar, tog betjente ud for at anholde og sigte Andersen, der boede i Gødstrup.

Ifølge en udtalelse fra Retslægerådet er den 49-årige ikke sindssyg, men han vurderes til at have en afvigende personlighed, ligesom han beskrives som meget selvoptaget.

Under sagen i byretten fremhævede anklager Pia Koudahl, at der var tale om et særligt bestialsk drab.

- Det tager i gennemsnit fem minutter, før man dør, når man har fået halsen omsnøret, sagde hun.

I den tidligere sag blev Christian Andersen også dømt for drab. I 1997 blev han straffet med fængsel i 12 år for at have dræbt en kvindelig bekendt i Østjylland. Netop den straf er udgangspunktet i sager om drab.

Det er forholdsvist sjældent, at nogen idømmes fængsel på livstid. Sanktionen indebærer, at man tidligt kan blive løsladt på prøve efter at have afsonet 12 år.

Hvis myndighederne skønner, at der er fare for ny kriminalitet, kan ansøgning om prøveløsladelse dog afvises. Dette kan afsoneren dog indbringe for retten efter 14 år.

Gennemsnitligt afsoner livstidsdømte 15 til 16 år, har Kriminalforsorgen tidligere oplyst.