De tørre – og skøre – fakta om valget i Herning Kommune

Kim Stoltenberg Hansen 

2339 skal stemme for første gang. De kan stemme på 12 partier - heraf to nye. Og det sker i grønne spande, der bliver tjekket for snyd

HERNING En valgdag er ensbetydende med masser tal.

Det største af dem er 68.922. Det er antallet af stemmeberettigede personer i Herning kommune. De stemmer dog ikke allesammen. Sidste gang blev 24,7 procent hjemme i sofaen.

For 2339 unge mennesker er dagen lidt ekstra spændende. Der er nemlig antallet af personer i kommunen, der er fyldt 18 år, siden der blev afholdt EU-folkafstemning 3. december 2015.

Få vælgere i Simmelkær
21.791 af vælgerne skal stemme i Herning Kongrescenter, der er landets næststørste valgsted kun overgået af Viborg Stadion Center.

Herning Kommunes mindste valgsted er Simmelkær, hvor 393 kan sætte deres kryds.

Der er 400 valgtilforordnede, der skal sørge for at valget går ordentligt for sig på de i alt 26 valgsteder.

Der er 12 partier at stemme på til kommunalvalget. Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, SF, Handicap-demokraterne, Liberal Alliance, Kristendemokraterne, Dansk Folkeparti, Venstre, Enhedslisten og Alternativet. Nye Borgerlige og Alternativet er nye på stemmesedlen, der indeholder 131 navne.

Valget begyndte 8.00. Og for at understrege, at vi er langt fra Nordkorea, Zimbabwe og Hviderusland, så begyndte valghandlingen med, at de valgtilforordnede viste de grønne stemmeurner frem - og låget blev løftet, så man kunne se, at der ikke allerede var smidt en masse falske stemmer i kasserne.

Stemmesedler køres til kongrescentret
Valget slutter 20.00, og stemmerne tælles op på de enkelte valgsteder. Herefter transporteres stemmesedlerne til kongrescentrets hal 2, så man i morgen kan fintælle stemmerne en gang til. Stemmerne bliver yderligere opbevaret en uge på rådhuset, hvis der skulle komme klager over valget.

Normalt har man i Herning et resultat af den første stemmetælling klokken 23.00 - og de personlige stemmetal til kommunalvalget et par timer senere. Det er først i løbet af onsdagen, at de personlige stemmetal for regionsrådsvalget bliver talt op.