I sporene på frihedskæmperne

Tag med Læserklubben på dagstur til området omkring Mariager og få historien om Hvidstengruppen, torsdag 25. januar Af Lone Henningsenlgh@herningfolkeblad.dk

Kom helt tæt på Hvidstengruppens aktiviteter på denne spændende dagstur med fokus på Anden Verdenskrig. Nyd den berømte æggekage med flæsk og purløg , som Hvidsten Kro har været kendt for i mands minde sammen med den smukke natur ved Mariager Fjord.

Afgang med Skave Turistfart fra Herning, Ikast og Silkeborg torsdag, 25. januar mellem klokken 07.30 og 08.30 (nøjagtige tider angives senere). Undervejs i bussen trakteres vi med kaffe, te og rundstykker.

Dygtig historieformidler
Ved Hvidsten Kro stiger pensioneret historielærer og lokalhistoriker Hans Nejsum på bussen klar til at tage os med rundt i området i et par timer. Han har en utrolig stor viden og er samtidig en fremragende fortæller, så det gælder bare om at spidse ører.

Vi kører først den korte tur ind til Spentrup, hvor vi ser kirken fra 1100-tallet. Vi hører om kirkens præst og forfatter Steen Steensen Blicher og får også taget hul på historien om folkene fra Hvidstengruppen, som gik i døden for det, de troede på.

Den tapre familie
Hvidstengruppen er en af de mest kendte modstandsgrupper under den tyske besættelse af Danmark med kroejer Marius Fiil som leder og flere af hans børn og svigerbørn som medlemmer. Den var særdeles aktiv i april-maj 1943 og var en medvirkende årsag til den optrapning af modstandskampen, der fandt sted henover sommeren 1943.

Gruppen blev afsløret og arresteret af Gestapo i marts 1944, hvad der i juni 1944 førte til henrettelsen af 8 af gruppens 14 medlemmer. Siden har gruppen haft ikonisk status i den danske modstandskamp.

Vi ser og hører fortællinger fra dengang og ser nogle af de omtalte steder.

Dernæst går turen langs den smukke Mariager fjord (der faktisk er Danmarks længste fjord) til den hyggelige gamle købstad, Mariager. Byen har ud over den idylliske bymidte med bindingsværksbygninger og brostensbelagte gader også en lang og interesant historie.

Opskrift fra krigen
Nu er sulten nok så småt begyndt at melde sig og vi går ind i den gamle, fine krostue med de mange klenodier. Her får vi serveret en skøn flæskeæggekage godt med hjemmelavet grov sennep og rugbrød.

Opskriften på æggekagen er nøjagtig den samme som under krigen og den smager ganske enkelt fantastisk.

Efter et par timer på og omkring kroen stiger vi atter på bussen, får en kop eftermiddagskaffe og triller tilbage mod Midtjylland.

Hjemkomst mellem klokken 17 og 18.

Prisen for denne dejlige udflugt inklusive morgenkaffe med rundstykker, frokost og eftermiddagskaffe er for avisens abonnenter 495 kroner.

Bestemt plads i bussen kan reserveres for 50 kroner.