Forår og oplevelser i Budapest med Læserklubben

Lone Henningsen 

Fem forrygende dage med program i en helt fantastisk storby, 3.-7. april

Der er Paris, Rom, London, Berlin, og så er der altså også Budapest. Ungarns charmerende hovedstad er ved at blande sig med de store turistmagneter. Storbyelskere er endelig ved at få øjnene op for denne storslåede by mod øst.

Byen forkæler og forfører ung som ældre. Nyd en romantisk slentretur langs Donau, en tur gennem storhed og heltemod ved Andrássy-boulevarden og et festfyrværkeri i arkitektur såvel uden- som indendørs.

Med en begivenhedsrig historie på bagen bryster byen sig af romerske ruiner, historiske monumenter, smukke palæer og pladser, der vidner om stedets storhedstid i sidste halvdel af det 18. århundrede.

Buda og Pest
Byen er præget af Europas næstlængste flod, Donau, som deler byen i to kontrastrige dele, Buda og Pest.

På den bjergrige Budaside hæver høje sig med stolte historiske bygningsværker og nationale mindesmærker. Den kendetegnes af trappestier, som leder op til byens to store vartegn; Citadellet på Gellért bjerget og slotsdistriktet. Her lå kongebyen i middelalderen, og forbløffende meget af den genfinder man på Borghøjen.

I dette område finder vi betagende udsigter, smukke fredede huse og hyggelige snørklede gader.

Pestsiden markerer begyndelsen på det ungarske lavland. Her er ingen stigninger, og bybilledet domineres af brede boulevarder med et væld af caféer, konditorier, restauranter og butikker.

I modsætning til Buda emmer Pest ikke af gammel historie, men af moderne storby, som den skulle se ud i 1896. Her er blevet tænkt, muret og snedkereret med store armbevægelser. Samtidig med de brede boulevarder åbnede kontinentets første metro, og man byggede mange pompøse offentlige bygninger i datidens moderne arkitektur.

I det indre Pest, hvor man finder de travleste shoppinggader, fornemmer man tydeligere end andre steder, hvor store forandringer byen gennemgik, da den blev moderniseret.

Gamle kirker kryber sammen mellem tidlige indkøbspassager, markedshaller og ejendomme, der strutter af 1900-tals overskud. Heldigvis betød dette også, at cafétraditionen fandt vej til Budapest, og der er i dag rigtig mange elegante og hyggelige caféer, specielt på Pestsiden.

Dansk/ungarsk rejseleder
Med den ungarskfødte rejseleder Georg Sas fra Snejbjerg og firmaet Silkebus som teknisk arrangør flyver deltagerne fra Billund direkte til Budapest med Ryanair tirsdag 3. april om eftermiddagen.

Planmæssig ankomst til Budapest klokken 16.35, hvorefter der er transfer til Hotel Benczur, der ligger tæt på metrostationen i ambassadekvarteret. Aftensmaden spiser vi på en lokal restaurant.

Onsdag venter en dag fyldt med oplevelser i den smukke hovedstad. Vi besøger både Buda- og Pestsiden og kigger på seværdighederne her. Vi skal blandt andet på Pestsiden besøge det ungarske parlament, der er en imponerende nygotisk bygning med utallige spir og tårne og en sirligt udsmykket facade.

På Budasiden møder vi den historiske kerne, hvor charmerende middelalderstemning vælder ind over os i det smukke kuperede terræn, og vi går på opdagelse både på Borghøjen og Gellertbjerget,

Et dejlig madmekka
Madmæssigt får man meget for pengene i Budapest. Her er mange rigtig gode restauranter med overkommelige priser.

For de, som har lyst, er der om aftenen tilbud om at tage med til en af byens fornemmeste restauranter, Restaurant Callas, hvor der under middagen er musisk underholdning. Middagen er med egenbetaling, men til fair priser.

Udflugt til Donauknæet
Når man er på de kanter, vil det næsten være synd ikke at se komme lidt uden for byen og se nogle af landets absolut skønneste steder, der ligger langs den blå Donau.

Vi tager en halvdagstur til Donauknæet, nord for Budapest, nyder de smukke udsigter og besøger Visegrad borgen og kunstnerbyen Szentendre.

Aftenen har vi viet til et dinnercruise på Donau, hvor man kan nyde den smukke by med lys på, samtidig med at vi spiser en god buffet.

Kurby i topklasse
Budapest er den eneste hovedstad i verden, der kan kalde sig en kurby, og den er et rent slaraffenland med kurbade. Vandet kommer direkte fra de underjordiske varme kilder, der indeholder mange naturlige mineraler, som siges at have en helsebringende virkning på krop og sjæl.

Du kan for eksempel besøge et af disse bade fredag, hvor dagen er til fri disposition.

Et besøg i den indendørs markedshal, der er Europas største, er også en mulighed. Her bugner det af friske råvarer, ost, krydderier og pølser, og du mærker virkelig den lokale atmosfære helt ind under huden.

Rejselederen har mange andre gode forslag.

Afskedsmiddagen holder vi i Restaurant Trofea, hvor vi kan nyde en overdådig buffet med vin, øl og champagne ad libitum.

Aftenen slutter med en gåtur gennem den spændende Gozsdu-gården.

Lørdag morgen meget tidlig afgang til lufthavnen (vi får en morgenmadspakke med fra hotellet), hvorfra flyet letter klokken 07.05 og flyver tilbage til Billund.

Prisen for denne dejlige storbyferie med rejseleder hele vejen fra og til Billund er for avisens abonnenter 4695 kroner per person. Ikke-abonnenter betaler 4895 kroner. Eneværelsestillæg på 600 kroner.

I prisen er inkluderet:

Dansk/ungarsk rejseleder på hele turen

Flyrejse Billund-Budapest t/r

Transfer lufthavn-hotel t/r

Fire nætter på trestjernet hotel med morgenmad

Tre gange aftensmad (den ene inklusive drikkevarer)

Udflugter iflg. program